Iitti jättää Kymenlaakson – siirto Päijät-Hämeeseen varmistui

Iitin esitys maakuntavaihdoksesta on hyväksytty. Iitti vaihtaa samalla myös vaalipiiriä.

Iitti
Opasteita Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen rajalla
Sini Ojanperä / Yle

Iitin kunta siirtyy Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen. Hallituksen reformiministerityöryhmä linjasi torstaina, mihin maakuntaan maakunnan vaihdosta esittäneet kunnat sijoittuvat uudessa maakuntajaossa vuoden 2019 alusta lukien.

Pieksämäki, Savonlinna ja Enonkoski sijoitetaan uudessa maakuntajaossa Etelä-Savon maakuntaan. Jämsä ja Kuhmoinen sijoitetaan Keski-Suomen maakuntaan. Heinävesi siirretään Pohjois-Karjalan maakuntaan ja Savo-Karjalan vaalipiiriin, Joroinen Pohjois-Savon maakuntaan ja Savo-Karjalan vaalipiiriin, Iitti Päijät-Hämeen maakuntaan ja Hämeen vaalipiiriin ja Isokyrö Etelä-Pohjanmaan maakuntaan.

Linjausten perustana reformiministeriryhmä käytti kokonaisharkintaa. Kriteereinä olivat maakunnan alueiden yhtenäisyys ja toiminnallisuus sekä niiden edellytykset järjestää maakunnan vastuulla olevia palveluja. Erityistä painoa annettiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle.

Valtioneuvosto hylkäsi Iitin ehdotuksen maakuntajaon muuttamisesta vuosi sitten. Sen jälkeen Iitti äänesti maakuntavaihdoksesta kansanäänestyksen viime syksynä. Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä 92 prosenttia äänestäneistä oli sillä kannalla, että Iitin tulisi siirtyä Kymenlaaksosta Päijät-Hämeen maakuntaan. Äänestysprosentti oli yli 63.

Iitti on halunnut vaihtaa maakuntaa erityisesti siksi, että kunta hankkii sosiaali- ja terveyspalvelunsa Päijät-Hämeestä.

Kuntalaisten tahto toteutui

Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm on mielissään reformiministerityöryhmän linjauksesta. Rönnholmin mukaan varmaa ennakkotietoa päätöksestä ei kunnalla ollut, mutta Rönnholmin mielestä suurempi yllätys olisi ollut, jos Iitin hakemus maakunnanvaihdoksesta olisi hylätty.

– Olisi ollut kova linjaus päättää kuntalaisten tahtoa vastaan, Rönnholm toteaa.

Rönnholm kertoo, että maakuntavaihdos ei tarkoita välittömästi mitään mullistusta kunnassa. Iitti on jo esimerkiksi osa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää.

Rönnholm myös muistuttaa, että vain maakuntaraja siirtyy.

– Maantieteellisesti olemme yhä samassa paikassa. Yhteistyö joka suuntaan pelaa jatkossakin.