Nyt ei saa leikata, nyt täytyy uskaltaa – Saimi Hoyer ja Jorma Silvasti lietsovat rohkeutta Savonlinnassa

Yliopistokampuksen lakkauttaminen Savonlinnasta herättää huolta koko Etelä-Savossa. Pelkona on, että lähtö johtaa leikkauksiin ja lamaantumiseen myös muissa palveluissa. Tulevaisuus on kuitenkin hyvissä palveluverkoissa.

Hotellinjohtaja Saimi Hoyer uskoo luontomatkailuun. Kuva: Timo Ikonen / Yle

Yliopiston lähtö jättää Savonlinnan talouteen ison loven. Pöytäpuheissa toivotaan kuitenkin, että nyt kaupungissa ei tehtäisi lyhytjännitteisiä leikkauksia palveluihin. Esimerkiksi luonto- ja kulttuurimatkailussa on nostetta, jota tilanne uhkaa.

– Tässä yllä häilyy semmoinen hirmuinen uhka. Täällä tehdään töitä sen eteen, että tänne saataisiin uusia asukkaita, tänne saataisiin turisteja. Tällä hetkellä täällä on semmoinen tunnelma. Mutta jos koko ajan kaikki torpataan, niin tämä päättyy tuhoon tämä juttu, varoittaa Hotelli Punkaharjun johtaja Saimi Hoyer.

Hätiköityjä leikkauksia pelätään myös Savonlinnan Oopperajuhlilla. Esimerkiksi avustuksia, majoitusmahdollisuuksia tai liikenneyhteyksiä ei ole varaa heikentää.

– Toivottavasti tämä ei johda nyt sellaiseen ajatteluun, että meidät on pakotettu etenemään jotenkin käsijarru päällä ja lähdetään vieläkin isommalla juustohöylällä vetämään joka asiasta. Sillä me taatusti saisimme tämän seutukunnan elinvoimaisuuden tapettua hyvinkin tehokkaasti, katsoo taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Yritystä löytyy jos olosuhteet sen sallivat

Lopullisesti masentuneita Savonlinnan seudun kulttuurin ja matkailun piirissä ei kuitenkaan vielä olla. Oma yrittäminen on korkeassa arvossa, jos vain edellytykset säilyvät. Uusia asukkaita ja turisteja pitää houkutella hyvällä paveluverkolla.

Jorma Silvasti varoittaa lamaantumisesta. Kuva: Timo Ikonen / Yle

– On tärkeätä miten valtakunnallisesti toimitaan. Tietysti paikkakunnan ihmiset ovat ensimmäiset, joilta nyt vaaditaan hyviä ajatuksia, innovaatioita, uskallusta, rohkeutta ja positiivisuutta katsoa eteenpäin. Jos me täällä jäämme voivottelemaan, niin ei yhteiskunnan varaankaan voi kaikkea laskea. Toisaalta ei oopperajuhlatkaan voi kaikkea riskiä kantaa, sanoo Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

– Minä katson tosi positiivisesti eteenpäin. Näen tällä alueella todella suuren mahdollisuuden nousta yhdeksi tärkeimmistä matkailukohteista Suomessa. Markkinointi vaan on ollut aika hiljaista. Lähdetään yhdessä markkinoimaan nyt ja niin, että osataan oikeille ihmisille markkinoida, innostaa puolestaan hotellinjohtaja Saimi Hoyer.