Yleisten saunojen joukkoon ekologinen tulokas – Astu Löylyyn kuvagallerian kautta

Rakennus istuu Helsingin rantamaisemaan, ja sen materiaalit ovat ekologisesti kestäviä. Löylyn hintalapuksi on arvioitu runsaat viisi miljoonaa euroa.

kulttuuri
Löyly sijaitsee Helsingin Hernesaaressa meren rannalla ja lähellä keskustaa.
Uusi yleinen sauna Löyly sijaitsee Helsingin Hernesaaressa meren rannalla ja lähellä keskustaa.Lauri Pönni / Yle

Hernesaaressa sijaitsevassa Löylyssä on ravintola ja kolme sekasaunaa, joissa saunotaan uimapuvut päällä. Koko rakennus on toteutettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, kertoo arkkitehti Ville Hara Avanto Arkkitehdit Oy:stä.

– Kaikki rakennuksen puutavara on FSC-sertifioitua. Puinen hulmu suojaa rakennusta auringon lämpökuormalta eli sisälle ei pääse auringon lämmittävää vaikutusta, vaikka ikkunat ovat todella suuret.

Hara työskenteli yhdessä arkkitehti Anu Puustisen kanssa, jonka mukaan rakennuksen sijainti on erittäin haastava.

– Rakennus täytyi rakentaa osittain meren päälle. Jään paine tulee tontille, ja se piti ratkaista niin, että jäät eivät riko terassialuetta ja rakennusta.

Löylyn ravintolan sisustus on puolestaan Joanna Laajisto Studion käsialaa.

– Minä luonnehtisin tätä sisustusta pehmeäksi minimalismiksi. Villapintaiset kalusteet ovat ekologisia ja paloturvallisia, Laajisto sanoo.

Löylyn ravintola.
Löylyn ravintola.Lauri Pönni / Yle
Puinen "hulmu" luo Löylyn arkkitehtonisen ilmeen.
Lauri Pönni / Yle
Takkahuoneessa on merialanäkymä, mutta silti suojaisaa.
Lauri Pönni / Yle
Saunasta pääsee ulos terassille.
Lauri Pönni / Yle
Saunamajuri Seppo Pukkila vastaa saunojen lämmityksestä.
Lauri Pönni / Yle
Pukuhuoneen kaapit ovat koivupurilasta ja lattiat mustaa betonia.
Lauri Pönni / Yle
Naisille ja miehille on omat pukuhuoneet ja suihkutilat, mutta sanassa ollaan yhdessä uima-asut päällä.
Lauri Pönni / Yle
Terassilla voi myös syödä.
Löylyn terassi.Lauri Pönni / Yle
Rakennuksen suunnittelusta vastanneet arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdit Oy:stä halusivat, että rakennus sopii sitä ympäröivään rantamaisemaan.
Lauri Pönni / Yle