1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Trap innostaa naisia ampumaradalle – aikaisempaa useammin saadaan oma sarja kilpailuihin

Yhä useampi nainen tähtää haulikon piippua pitkin ilmassa viuhahtavaan kiekkoon. Ampumaurheiluliitto järjestää eri puolilla maata naisille tilaisuuksia, joissa lajiin voi tutustua. Jäsenmäärät ovatkin kasvaneet hyvää vauhtia muun muassa pohjalaismaakunnissa sekä Siilinjärven ja Tampereen seuduilla.

urheilu
Trap-ammunnan kuivaharjoittelua Kaustisen ampumaradalla.
Trap-ammunnan kuivaharjoittelua Kaustisen ampumaradalla.Kalle Niskala / Yle

Suomen Ampumaurheiluliitossa ei tilastoida harrastajia sukupuolen mukaan, mutta yksi varma mittari liitossa tiedetään. SM-kisat keräävät vuosi vuodelta yhä enemmän naisia. Myös liiton haulikkojaoston puheenjohtaja Aarne Klemetti vahvistaa kasvaneen suosion. Hänen mukaansa laji on helppo aloittaa.

– Trap on sillä tavalla kiitollinen vasta­-alkajalle, että aloittamiskynnys on kaikkein matalin. Kaikki seurat, joilla on ampumakoulutoimintaa, lähtevät niin sanotulla kansallisella trapilla.

Tutustuminen vie harrastukseen

Pohjalaismaakunnissa naisia on saatu houkuteltua trap-ammunnan pariin matalan kynnyksen tutustumistilaisuuksilla. Innostus on ollut niin kovaa, että harrastajamäärät ovat tuplaantuneet parissa vuodessa.

Trap on sillä tavalla kiitollinen vasta-alkajalle, että aloittamiskynnys on kaikkein matalin.

Haulikkojaoston puheenjohtaja Aarne Klemetti, Suomen Ampumaurheiluliitto

Himankalainen Jutta Kero osallistui vuosi sitten naisille tarkoitettuun trap-ammunnan esittelytilaisuuteen.

– Oli kylmä, tuuli eikä ollut yhtään kivaa, mutta laji vei kuitenkin mukanaan, hän muistelee naureskellen.

Niin Jutalla kuin tänä keväänä trapin aloittaneella halsualaisella Mervi Sillanpäällä on metsästystaustaa, niinpä ampuma-ase ei sinänsä ollut outo väline.

– Kaveri rupesi puhumaan, että kiinnostaisiko trap, että saataisiin kasaan naisten joukkue , muistelee Mervi. Kyllä kilpaileminen alkaa olla tärkeä juttu minulle. Se tuo lisää jännitystä tähän hommaan.

Harrastajamäärät nousussa

Naisten kiinnostus on selvässä nousussa. Parissa vuodessa on trap-ammunnan harrastajien määrä tuplaantunut. Tällä hetkellä esimerkiksi pohjalaismaakuntien alueella on noin 20–30 kilpailevaa naista.

Valmentaja Ari Heikkiniemi on hyvin tyytyväinen kiinnostuksen lisääntymiseen, sillä nyt keskipohjalaisista naisampujista lähtee ensimmäistä kertaa joukkue SM-kisoihin. Siihen karsitaan kolmihenkinen joukkue. Kansallisen trapin SM-kisat käydään runsaan viikon kuluttua Hyvinkäällä.

Jutta Kero ja Mervi Sillanpää haulikkoidensa kera.
Jutta Kero ja Mervi Sillanpää harrastavat trap-ammuntaa.Kalle Niskala / Yle

Naiset ovat usein joutuneet ampumaan samoissa sarjoissa ikämiesten tai nuorten kanssa, mutta tänä vuonna yhä useammissa kisoissa on naisille oma sarja. Tälläkin voi olla vaikutusta kilpailuinnon lisääntymiseen. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan alueilla on noin kymmenen seuraa, joissa harrastetaan trap-ammuntaa.

Vain naisille

Trap-ampujat ovat tuoneet harrastusta julki vain naisille tarkoitetuissa ammuntatapahtumissa.

– Vuosittain järjestetään yhdestä kahteen isompaa alueellista tapahtumaa, jolloin toivotaan naisten uskaltavan radalle ilman pelkoa, valaisee Heikkiniemi.

Mitä enemmän ampuu, sitä keveämmältä ase tuntuu.

Jutta Kero ja Mervi Sillanpää.

Niissä käydään läpi turvallisuuteen, aseeseen ja käytännön ampumiseen liittyviä seikkoja, ja tietenkin ammutaan. Ampuma-asentoon kiinnitetään erityisen tarkkaan huomiota. Tottumattomalle pelkkä ase tuntuu aluksi raskaalta. Lihasvoimaa voi hakea myös punttisalilta.

– Mitä enemmän ampuu, sitä keveämmältä ase tuntuu, vakuuttavat kuitenkin Jutta Kero ja Mervi Sillanpää.

Lue seuraavaksi