1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama moitti Trumpia G7-kokouksessa: Kiinnostuneempi otsikoista kuin asioista

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kommentoi lehdistötilaisuudessa myös Pohjois-Korean tilannetta.

Ulkomaat
Eurooppaneuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (vas.), Italian pääministeri Matteo Renzi, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Japanin pääministeri Shinzo Abe, Ranskan presidentti François Hollande, Britannian pääministeri David Cameron, Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.
G7-maiden johtajat Ise-Shimassa Japanissa.Asahi Shimbun / EPA

Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit ovat nousseet puheenaiheeksi G7-maiden kokouksessa Japanissa. Republikaanien esivaaliehdokas Donald Trump herättää hämmästystä maailman johtajien keskuudessa, kertoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

– He eivät ole varmoja, kuinka vakavasti hänen julkilausumiinsa pitäisi suhtautua. Ne kuitenkin hermostuttavat heitä, kuvaili Obama lehdistötilaisuudessa.

– Ja syystäkin, sillä suurin osa hänen ehdotuksistaan osoittaa joko tietämättömyyttä maailman asioista, piittaamatonta asennetta tai suurempaa kiinnostusta luoda twiittejä ja otsikoita, kuin todellista ajattelua siitä, miten Yhdysvallat säilyy turvallisena ja menestyvänä.

"Pohjois-Korea vakava uhka"

Presidentti Obama kommentoi lehdistötilaisuudessa myös Pohjois-Korean tilannetta. Hän piti Pohjois-Korean ydinvoimatavoitteita vakavana uhkana keskipitkällä aikavälillä.

– Olemme asettaneet tämän kysymyksen Kiinan kanssa käymiemme keskustelujen ja neuvottelujen keskiöön.

– Kiinan ja alueen muiden maiden reaktiot kysymykseen ovat parantuneet. Se voi vähentää vaaraa, että Pohjois-Korea myisi aseita tai ohjuksia muille maille, arvioi Obama.

Maailman johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän kokouksen pääaiheita ovat maailmantalouden tila ja terrorismin uhka. Myös Kiinan uhitteleva käytös Itä- ja Etelä-Kiinan merillä on asialistalla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi