1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lääkärit suosittelevat kallista rokotetta vaarallisen viruksen riskialueilla – "Yhteiskunnalla ei ole nyt varaa"

Asiantuntijat suosittelevat ottamaan rokotteen puutiasiaivokuumetta vastaan, jos liikkuu paljon riskialueilla kuten saaristossa. Rokotetta ei kuitenkaan saa ilmaiseksi riskialueilla Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Kotimaan uutiset
Punkkirokote.
Petri Lassheikki / Yle

Puutiaisaivokuumetta vastaan ei saa kaikilla riskialueilla rokotetta ilmaiseksi, vaikka esimerkiksi Kotkan saaret ovat uutta korkean riskin aluetta. Infektioylilääkäri Risto Pietikäinen Kymenlaakson sairaanhoitopiiri Careasta ja ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksiköstä ovat kumpikin rokotteen ottamisen kannalla.

– Yhteiskunnalla ei ole tällä hetkellä varaa kustantaa rokotetta kaikilla riskialueilla. Puutiaisaivokuumetta vastaan annettava TBE-rokote on ilmainen ainoastaan Ahvenanmaalla, Tuija Leino sanoo.

Kolmen rokotteen sarja aikuiselle maksaa apteekissa yhteensä yli sata euroa. Kun päälle lasketaan rokotusmaksu ja mahdolliset muut kulut, hinta voi nousta noin 150 euroon. Lisäksi jatkossa tarvitaan tehosterokotuksia tietyin väliajoin, ensimmäinen kuitenkin vasta kolmen vuoden kuluttua rokotesarjan viimeisestä rokotteesta.

THL:n tietoon on tullut viiden viime vuoden aikana ilmi 67 puutiaisaivokuumetapausta Suomessa. Niistä 16 on ollut peräisin Kotkasta.

– Viisi niistä on ollut kotkalaisilla, loput mökkiläisillä ja veneilijöillä. Tapaukset ovat olleet Kotkaa lukuun ottamatta samoilta vanhoilta alueilta, joilla puutiaisaivokuumetta on jo pitkään tavattu, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:n rokotusohjelmayksiköstä.

– Tämä osoittaa, että Kotkan saaret, lähinnä Haapasaari ja Kuutsalo ovat selkeästi riskialuetta, jossa rokote kannattaa ottaa.

Punkit herättävät ihmisissä paljon kysymyksiä ja huolta. Ylilääkäri Tuija Leino ymmärtää huolen.

– Punkit eivät ole mitenkään miellyttäviä otuksia, kun ne kiinnittyvät ihmiseen ja imevät verta. Toisaalta myös pieniä punkkeja eli nymfejä on vaikea havaita, joten ne tuntuvat salakavalilta.

Huoli on Tuija Leinon mukaan ymmärrettävää siksikin, että sekä punkkien määrä että niiden levittämien tartuntojen määrä ovat kasvaneet.

Vain kolmannes tartunnoista vakavia

Puutiaisaivokuumetartunnoista vain kolmasosa johtaa pitkäaikaisiin vakaviin oireisiin. Yksi kolmasosa tartunnan saaneista saa lähes huomaamattomat oireet.

– Kolmanneksella akuuttisairaus voi olla tuntuva, mutta pitkäaikaisia seurauksia siitä ei jää, Tuija Leino toteaa.

Sairauksia levittäviä puutiaisia on kahta lajia, eurooppalaisia punkkeja sekä Venäjältä leviäviä taigapunkkeja. Kymenlaaksossa on tavattu ainoastaan eurooppalaisen punkin esiintymiä. Kotkan saaristossa niiltä on kuitenkin tavattu TBE:n vakavampaa muotoa aiheuttavaa virusta.

Infektioylilääkäri Risto Pietikäinen sairaanhoitopiiri Careasta luonnehtii puutiaisia Suomen vaarallisimmiksi eläimiksi.

– Punkeista tulee eniten sairauksia. Yleisempi on borrelioosi, etenkin Kymenlaaksossa se on melkoinen riesa. Vuosittain todetaan 80-100 tapausta, joissa vasta-aineet ovat olleet koholla.

Punkkisyyni ehkäisee borrelioosia

Päivittäinen punkkisyyni voi pelastaa borrelioosilta, koska se ei tartu heti. Peittävä vaatetus suojaa punkin levittämiltä tartunnoilta parhaiten. Mikäli borrelioositartunnan saa, sairautta hoidetaan antibiootilla.

Puutiaisaivokuume eli TBE on Kymenlaaksossa uudempi tulokas. Siihen ei ole lääkitystä.

– Kun tulin Kymenlaaksoon 13 vuotta sitten, en tuntenut ketään, jolla olisi TBE. Suurin piirtein viisi vuotta sitten meillä oli ensimmäinen tapaus ja nyt ne tuntuvat koko ajan lisääntyneen. Kaikki Kymenlaaksossa todetut tapaukset ovat peräisin saarilta, yhtään tapausta ei ole tiedossa, jossa tartunta olisi saatu mantereella, Pietikäinen sanoo.

Punkeista vain pieni osa, keskimäärin noin prosentti, levittää sairauksia. Riskialueilla määrä on suurempi. Esimerkiksi Kotkan Haapasaaressa noin kahdella prosentilla punkeista on TBE.

Lue seuraavaksi