Pienen leipomon tili ei juuri kartu sunnuntaileivän leipomisesta: "Oma vapaa-aika vain vähentynyt"

Sunnuntaileivän leipominen kiikkuu varsinkin pienissä leipomoissa kannattavuuden rajamailla. Ylivieskalainen Pohjanmaan Leipomo on yksi harvoista paikallisleipomoista, joka tekee leipää nykyään kaikkina seitsemänä viikonpäivänä. Toistaiseksi leipomo on pärjännyt, vaikka omistajankin vapaapäivät ovat vähentyneet. Sunnuntaikauppa ei välttämättä edes lisää työtä, vaan vähentää sitä joltain muulta päivältä.

talous
Jarmo Matikainen esittelee leipiä.
Kalle Niskala / Yle

Pohjanmaan Leipomossa ei levätä enää pyhänäkään, sillä tuoretta leipää leivotaan kaupoille myös sunnuntaisin ja arkipyhinä. Pohjalaisleipomo on harvinaisuus pienten joukossa, sillä vain harva on toistaiseksi vastannut kauppojen huutoon. Pohjanmaan Leipomon toimitusjohtaja Jarmo Matikainen ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä sunnuntaileivän tekoon.

– Aivan täysin siksi, että asiakkaiden huutoon haluttiin vastata. Kauppa totesi, että sunnuntaikauppa tulee kasvamaan ja sinne tarvitaan tuoretta leipää. Jos leipää ei toimita, silloin on pois markkinoilta, Matikainen tuumaa.

Jos leipää ei toimita, silloin on pois markkinoilta.

Jarmo Matikainen, Pohjanmaan Leipomo

Ja markkinat, joiden ulkopuolelle on riski jäädä, ovat ennusteiden mukaan tulevaisuudessa merkittävät.

– Tällä hetkellä ennustetaan, että ainakin hypermarketeissa sunnuntai voi tulla jopa viikon kolmanneksi suurimmaksi kauppapäiväksi. Signaali on silloin, että leipää on oltava valikoimissa, Matikainen sanoo.

Omistajan selkänahka on halpa

Ylivieskassa leivän ja makeiden leivonnaisten tuotanto käy kaikkina viikonpäivinä. Riskinä oli, että sunnuntaityö sotkisi muuta tuotantoa. Niin ei käynyt, kun leipomoon palkattiin oma kahden ihmisen sunnuntaitiimi.

– Siinä on pääleipurina kaveri, joka on ollut meillä pitkään töissä ja nyt opiskelee. Hänelle käy vallan hyvin, että saa tienata viikonloppuisin, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Matikainen.

Koska pyhätyö tulee työnantajalle kalliiksi, on Matikainen joutunut tinkimään myös omista vähistä vapaapäivistään.

Omistaja paikkaa uusia työvuoroja, jotta ne saadaan kannattamaan.

Jarmo Matikainen

– Oma vapaa-aika on vain vähentynyt, koska omistaja paikkaa uusia työvuoroja, jotta ne saadaan kannattamaan. Siinä mielessä en ottanut uutista kauppojen aukioloaikojen vapautumisesta vastaan suurella intohimolla, Matikainen naurahtaa.

Hän myöntää, että sunnuntaileivän kannattavuus heiluu kannattamattomuuden rajamailla, koska kauppojen volyymit eivät ole toistaiseksi kasvaneet riittävän suuriksi. Tällä hetkellä Pohjanmaan Leipomokin joutuu rajaamaan sunnuntaisin tehtävien leipälaatujen tarjontaa; kaikkea ei voida tehdä pikkuporukalla.

Leivän kysyntä siirtynyt tiistailta sunnuntaille

Leipomoille aiheuttaa tuskaa myös se, että ennakointi on alalla entistä vaikeampaa. Matikaisen mukaan tarve leipojille vaihtelee päivittäin, ja esimerkiksi sunnuntait ovat jo vaikuttaneet muihin leivontapäiviin.

– Viikon hiljaisimmat päivät ovat perinteisesti olleet tiistai ja torstai, ja kyllä niissä päivissä näkyy sunnuntain vaikutus jo ihan selvästi. Niille päiville työtä on entistä vähemmän, varsinkin tiistaisin.

– Tuntuu, että maailma pyörii entistä nopeampaa ja kaikki ennustettavuus tällä toimialalla, mitä kollegoidenkin kanssa olen jutellut, on entistä vaikeampaa. On pystyttävä tekemään nopeita päätöksiä sen mukaan, mitä markkinat ja kysyntä vaativat.

Ihmisiä ei voi palkata etukäteen odottamaan töitä.

Jarmo Matikainen on varautunut siihen, että kaupat tilaavat tulevaisuudessa vielä nykyistä enemmän sunnuntaileipää. Hän uskoo, että lisähenkilöstöä pitää jollain aika välillä palkata.

– Toki uusi toiminta pitää kuitenkin saada järkeväksi ja kannattavaksi. Ihmisiä ei voi palkata etukäteen odottamaan töitä, mutta sitä mukaa, kun työt lisääntyvät, palkataan lisää väkeä.