Laitat kuvasi nettiin – mutta paljonko se ulkomailla maksaa?

Viestintäviraston lakimiehen Johanna Tuohinon mukaan mobiilidata maksoi EU-maissa aiemmin 25 senttiä/Mt, nyt hinta on 6 senttiä/Mt.

Kotimaa
Miehen kädessä älypuhelin jossa näkyy sosiaalisen median appseja.
Henrietta Hassinen / Yle

Matkapuhelinten käyttöä koskevat nyt uudet EU-säännökset. Puhelujen ja datan käytön maksut alenivat, mutta moni ei tiedä, että dataa saattaa kulua, vaikkei puhelinta aktiivisesti käytäkään.

Lentokone laskeutuu ja merkkivalo sammuu. Matkustaja ottaa puhelimensa esiin ja poistaa lentokonetilan. Samalla pyyhkäisy asetuksiin ja mobiilidata pois päältä. Näin olemme viime vuosina oppineet eikä ylisuuria puhelinlaskuja enää juuri tule. Ei tule myöskään siksi, että EU:ssa matkapuhelinten käytön koko hinnoittelurakenne muuttui vappuna. Edelleen Viestintävirasto saa kuitenkin eteensä tapauksia, jossa asiakas on järkyttynyt jättilaskusta. Tällöin kyseessä on yleensä väärinkäsitys ja puhelinlasku on kertynyt EU:n ulkopuolelta.

Hinnat laskivat vappuna

– EU-maissa voi puhelimen kanssa olla melko huoleton, sillä esimerkiksi mobiilidata maksoi aiemmin 25 senttiä/Mt, nyt hinta on 6 senttiä/Mt, valistaa Viestintäviraston lakimies Johanna Tuohino Radio Suomen Ajantasassa.

Datan kuluminen ei edellytä puhelimen aktiivista käyttöä.

Monella on datankäytöstä kiinteä sopimus kotimaassa, joten lomamatkan laskussa näkyy vain lisäveloitus. Suunnitelmallisuus on hyvä asia, mutta ei puhelimen käyttöä EU:n sisällä tarvitse enää pelätä. Lisäksi puhelimen asetuksia muuttamalla voi rajoittaa oman puhelimen datakäyttöä.

Dataa voi kulua huomaamattakin

Jos mobiilidatan pitää päällä, sen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Älypuhelin voi käyttää dataa, niin ettei asiakas edes tiedä mihin sitä kuluu.

– Datan kuluminen ei edellytä puhelimen aktiivista käyttöä. Jos esimerkiksi sovelluksia on auki tai puhelin tekee päivityksiä, dataa saattaa kulua paljonkin.

Entä sitten, kun on ihan pakko laittaa kuva Facebookiin tai Instagramiin eikä malta odottaa hotellin ilmaista wi-fi palvelua?

– EU:ssa kuvan lataaminen maksaa noin 19 senttiä, sanoo Tuohino.

Eniten joutuu maksamaan, jos ulkomailla alkaa katsoa erilaisia suoratoistoja tai videoita.

Hintakatto varoittaa laskusta

EU-säädöksen mukaan datasiirrot matkapuhelimiin keskeytyvät, kun niiden arvo ylittää 50 euroa. Rajoitus on maailmanlaajuinen ja se on automaattinen, ellet ole sopinut operaattorisi kanssa toisin. Operaattori varoittaa, kun 80 prosenttia sovitusta datamäärästä on tullut täyteen.

Esimerkkejä puheluiden ja datan käytön hinnoista

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka