1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Kohukirjailija Lisa Hilton: "Seksistä kirjoittaminen on vaikeaa"

Brittiläinen Lisa Hilton on tämän hetken kohutuimpia kirjailijoita. Hänen eroottinen trillerinsä on noussut nopeasti myyntilistojen kärkeen Euroopassa. Kirjasta tehdään myös elokuva.

Lisa Hiltonin Maestra ilmestyi alkuvuodesta ja se on jo nyt myyty yli 40 maahan. Kuva: Katriina Laine / Yle

Lisa Hilton istuu tottuneesti haastateltavana. Hän vaikuttaa mediakonkarilta, vaikka vielä reilu puoli vuotta sitten kukaan ei tuntenut häntä. Muutamassa kuukaudessa Hiltonista on tullut kirjallisuuden kuuma nimi.

– Kaikki on tapahtunut niin nopeasti. Pelkään koko ajan, että joku tulee sanomaan: tämä onkin erehdys, menepä takaisin kirjastoon tutkimaan historiaa, nauraa Hilton.

Kirjastot ovat tuttuja paikkoja Hiltonille, sillä hän on opiskellut taidehistoriaa ja kirjoittanut lukuisia historiallisia ja elämäkerrallisia teoksia. Hän on myös työskennellyt taidehuutokaupassa kuten hänen kirjansa päähenkilö. _Maestra _on taidemaailmaan sijoittuva trilleri, jossa nopeat juonenkäänteet seuraavat toistaan. Tarina etenee sujuvasti, mutta se mikä on tehnyt kirjasta niin kohutun, on seksi.

– Kirjassani on toki seksiä, mutta se ei ole itsetarkoitus. Se on vain kerronnan mausteena, toppuuttelee Hilton.

Lisa Hilton on hämmästynyt, miten nopeasti kaikki on tapahtunut. Kuva: Katriina Laine / Yle

Menestys tuntuu Hiltonista uskomattomalta, koska ensin näytti siltä, ettei kukaan halua julkaista kirjaa. Hän oli jo aikeissa julkaista sen netissä, kunnes löytyi kiinnostunut kustantaja. Sen jälkeen käänteet ovat olleet yhtä nopeita kuin Maestrassa. Kirja julkaistiin tämän vuoden alussa ja nyt se on myyty jo neljäänkymmeneen maahaan. Se keikkuu myyntilistojen kärjessä Britanniassa, Irlannissa ja Italiassa. Kaiken lisäksi kirjasta on tekeillä elokuva.

Ei siis ihme, että Lisa Hiltonista on povattu huippusuositun Fifty Shades of Grey  -kirjailija E L Jamesin manttelinperijää. Hiltonia vertailu ei imartele.

– Ei! Täytyykö minun aina vastata Fifty Shades of Grey -kysymykseen? Minun kirjani on aivan eri genreä. Tämä on nopearytminen trilleri, jossa liikutaan ympäri Eurooppaa. Ja ennen kaikkea, tämä ei ole rakkaustarina.

Toisin kuin E L Jamesin trilogiassa Maestran päähenkilö on nuori määrätietoinen nainen, joka tekee mitä tahtoo. Kerronnan lomassa kulkevat seksikohtaukset kuvastavat Hiltonin mukaan nykymaailmaa.

– Meillä on tapahtunut seksuaalinen vallankumous vuosikymmenen aikana. Suhtautuminen on muuttunut internetin ja erilaisten applikaatioiden kuten Tinderin takia. Kirjani sankaritar edustaa sukupolveaan. Tarkoitukseni ei ollut shokeerata, vaan kirjoittaa realistisesti ja totuudenmukaisesti.

Jotkut lukijat ja kriitikot ovat pitäneet Maestraa jopa feministisenä kirjana päättäväisen päähenkilön takia. Hilton ei ole innostunut feministin leimasta.

– Tarkoitukseni ei ollut aiheuttaa mitään feminististä polemiikkia. Minusta on väärin, että naiskirjailijoita yritetään kategorisoida feministeiksi, jos sivuamme naisen asemaa. Eihän John Grishamin kirjojen lakimiehien ajatella kuvaavan nykyajan miehisyyttä, puuskahtaa Hilton.

Kirjassa on myös suomalaisväriä

Siirtyminen historiallisesta kirjoittamisesta eroottiseen trilleriin kävi Hiltonilta helposti.

– Kirjoitin vain omaksi ilokseni. Minulla ei todellakaan ollut mitään kaupallisia odotuksia. En usko, että kukaan kirjoittaa rahan takia. Kirjoitin vain siitä, mikä oli minusta mielenkiintoista ja omaperäistä.

Seksikohtausten kirjoittaminen oli Hiltonista vaikeaa, sillä eroottinen kuvailu lipsuu helposti komiikan puolelle.

Lisa Hilton Kuva: Katriina Laine / Yle

– Seksikäs hahmo voi olla toisen mielestä huvittava. Siksi kirjoitin hyvin selvästi ja suorasukaisesti. Käytin sellaisia sanoja, joita aikuiset käyttävät.

Kirjassa on myös suomalaisväriä, sillä yksi henkilöistä on suomalainen Olli. Hän pitää pahamaineista samppanjabaaria, jossa päähenkilö hankkii lisätienestejä.

– Sain idean suomalaisesta baarinpitäjästä, sillä muistin erään vitsin puhumattomista suomalaismiehistä, ja ajattelin Ollin olevan juuri sellainen, muistelee Hilton.

Puolen vuoden aikana erilaiset kansanluonteet ja kulttuurit ovat tulleet hyvin tutuiksi, sillä Hilton on kiertänyt markkinoimassa kirjaansa ympäri maailmaa. Eri maissa toimittajien ja lukijoiden huomio kiinnittyy kirjassa hyvin erilaisiin asioihin.

– Häpeäkseni minun on myönnettävä, että britit ovat aivan pakkomielteisiä seksin suhteen. He haluavat kysyä vain siitä. Kun taas esimerkiksi ranskalaiset olivat hyvin kiinnostuneita muodista, italialaiset tapahtumapaikoista ja ruuasta ja espanjalaisia kiinnosti luokkayhteiskunta.

Suomesta Hiltonin markkinointikiertue suuntaa Meksikoon. Sitä ennen hänen on kuitenkin toimitettava tärkeä asia. Hänen on ehdottomasti vietävä Muumeja tuliaisiksi tyttärelleen.