TVO: Areva keskeytti neuvottelut Olkiluodon korvauksista

Areva on keskeyttänyt neuvottelut viivästyneen Olkiluoto 3 -ydinreaktorin korvauksista TVO:n kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters. Osapuolet vaativat toisiltaan miljardien eurojen korvauksia.

Kuva: Daniel Karmann / EPA

Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva on keskeyttänyt suomalaisen Teollisuuden Voiman kanssa käymänsä neuvottelut Olkiluoto 3:n rakentamisen viivästymistä koskevista korvauksista. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

TVO:n yhteiskuntaosaston johtaja Anna Lehtiranta kertoo uutistoimistolle, että osapuolet olivat päässeet jo lähelle ratkaisuja, kun Areva vetäytyi neuvotteluista.

Miljardien korvausvaatimukset

Areva ja TVO ovat vaatineet toisiltaan useiden miljardien eurojen korvauksia Olkiluodon rakennustöiden viivästymisestä. Olkiluodon kolmosreaktorin piti tuottaa sähköä valtakunnanverkkoon jo vuonna 2009, mutta uusimman arvion mukaan voimala valmistuu vuonna 2018.

Reutersin arvion mukaan neuvottelujen keskeytyminen vaikeuttaa merkittävästi Ranskan valtion suunnitelmaan, jossa Areva siirrettäisiin osaksi toista ranskalaista valtionyhtiötä EDF:ää. EDF ei halua ottaa Arevan mahdollisia miljardivastuita kantaakseen.

Ranskalaismediassa liikkui jo alkuviikosta tietoja, että neuvottelut ovat umpikujassa. Sanomalehti Le Monde kirjoitti keskiviikon numerossaan, että neuvottelut Olkiluodon kolmosreaktorista ovat katkeamispisteessä.