Nightwish on pelastanut monen fanin elämän – Fanidokumentin tarinat yllättivät Tuomas Holopaisen

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin yhtyeisiin kuuluvasta Nightwishistä on valmistumassa fanidokumentti. Ylellä näytettävässä dokumentissa fanit ympäri maailmaa kertovat, mitä Nightwish heille merkitsee. Keulakuva Tuomas Holopaisen mukaan dokumentti avaa fanituksen taustoja myös yhtyeelle itselleen.

elokuvat
Fanimosaiikki

Amerikkalaisnainen itkee lattialla onnesta, sillä hän on vihdoin päässyt Suomeen. Elämä näyttää jälleen valoisalta, sillä nuoruutta on varjostanut pitkäaikainen sairaus. Vaikeina aikoina hänen lohtunaan on ollut ainoastaan yhden yhtyeen musiikki. Se yhtye on suomalainen Nightwish.

Tässä yksi tarina, joka nähdään Nightwish-faneista kertovassa dokumentissa To Nightwish with Love. Ylen tekemää dokumenttia varten faneilta kysyttiin viime syksynä, mitä yhtye heille merkitsee. Vastaukseksi tuli satoja videoita lähes 50 maasta.

Videoissa Nightwish-fanit laulavat ja soittavat yhtyeen musiikkia, kertovat tarinoitaan sekä esittelevät fanituotteita ja yhtyeelle omistettuja tatuointeja. Filippiiniläinen mies on puolestaan ylpeä autostaan, jonka ovessa on Nightwish-tarra.

Joukkoistettu dokumentti kertoo faneista, jotka ovat intohimoisia, omistautuneita ja pyyteettömiä ihailussaan bändiä kohtaan.

Positiivista hulluutta

Yhtyeen keulakuva Tuomas Holopainen on nähnyt dokumentista vasta pienen pätkän, mutta hän on näkemästään yllättynyt. Fanien tarinat intohimoisesta suhtautumisesta bändiin kun eivät keikkalavoilla tai fanitapaamisissa yhtyeen korviin näin hyvin kulkeudu.

– Olemme tehneet tätä hommaa 20 vuotta ja nähneet faneja yleensä pienen välimatkan takaa, mutta tässä mennään astetta syvemmälle. Kun poraudutaan faniuden ytimeen, se tuntuu erittäin mielenkiintoiselta.

Holopainen kyllä tunnistaa Nightwish-faneissa hevibändeille tyypillisen uskollisuuden.

– Siinä on mukana äärimmäinen vilpittömyys, lämpö, lojaalius ja hyvin positiivinen hulluus. Se on kaikki tai ei mitään, ja fanitetaan täysillä.

Bailey Coty ja Tuomas Holopainen.
Nightwish-fani Bailey Coty yhteiskuvassa Tuomas Holopaisen kanssa.Yle

Parikymmentä vuotta sitten Tuomas Holopainen fanitti itse bändejä yhtä intohimoisesti, joten ymmärrystä omille faneille riittää.

– Elämässä on kyse siitä, että suhtautuu tykkäämiinsä asioihin palavalla intohimolla. Jääkiekon katsominen on tylsää, jos urheilua ei ota edes pikkaisen tosissaan. Sama on taiteessa. Jos se parantaa, antaa lohtua tai vie hetkeksi johonkin toiseen paikkaan, niin sitä kannattaa vaalia intohimolla.

Fanit motivoivat

Nightwish-dokumentissa nähtävät ihailijat saattavat vaikuttaa jopa fanaattisilta. Tuomas Holopainen kertoo, että hänen fanitapaamisensa ovat olleet lähes poikkeuksetta lämpimiä, sympaattisia ja hyvällä tavalla koomisia.

– Muutama harmiton friikki on sattunut väliin ja pari ei-niin-harmitonta tapausta. Muutamaan fanikirjeeseen on pitänyt suhtautua riittävällä vakavuudella, mutta koskaan ei ole pelottanut.

Holopainen saa faneilta voimaa, kun heikkona hetkenä usko omaan tekemiseen on hiipunut.

Tuomas Holopainen
Tuomas Holopainen ei ole fanien kohtaamista joutunut pelkäämään, vaikka pari fanikirjettä on ollut arveluttavia.Yle

– Toisinaan kohtaan faneja, joille meidän juttumme on ollut elämänpelastus tai antanut vähintäänkin lohtua. Olen kohdannut itsetuhoisia ihmisiä, jotka meidän musiikkimme on auttanut vaikean ajan yli. Se motivoi ja antaa lisäbuustia tehdä tätä hommaa.

Fanien tärkeys tulee esiin myös keikkaillessa.

– Kun keikalla näkee eturivissä laulavat fanit ja silmät kiinni tanssivat ihmiset, niin se luo tunteen yhteisöllisyydestä. Kaikki maailman kansat tulevat yhteen ja pahuus häviää hetkeksi.

To Nightwish with Love -fanidokumentti nähdään Yle Teemalla elokuun lopussa. Lisäksi verkkoversiossa Fellow Imagineers – To Nightwish with Love: Fan Edition esitellään tv-dokumenttia suurempi joukko faneja.