Hyppää sisältöön

Kulttuurivieras, laulaja Stina Koistinen neljän aivoleikkauksen jälkeen: "Vuosi eteenpäin on pitkä aika elämässä"

Mitä järkeä on elää, kun kuitenkin kuolen? Näin kysyi nyt kolmekymppinen Stina Koistinen itseltään kuusi vuotta sitten. Hänellä oli juuri todettu aivokasvain.

Color Dolor -yhtyeen laulaja Stina Koistinen tunnetaan hänen persoonallisesta lauluäänestään. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Stina Koistisen puhetta säestävät huitovat kädet ja säännölliset naurunremakat.

Keskustelemme ajasta, sillä siihen Koistisella on aivan erityinen suhde. Aivokasvain muutti laulajan elämän toukokuussa 2010. Kasvainta on yhä jäljellä – neljän leikkauksen ja kahden sädehoitojakson jälkeen.

Kerran Koistinen tivasi lääkäriltä jäljellä olevaa elinaikaansa. Vastaus oli kolmesta kuuteen vuotta. Silloin ei tiedetty, että jatkohoidot olivat mahdollisia.

Nyt hoitoja on taas tehty, ja tilanne on seurannassa. Syövän laatu on niin harvinainen, että sen käyttäytymistä on vaikea ennustaa.

– Kasvain on hieman pienentynyt viimeisissä kuvissa. Tosin sen verran vähän, ettei tässä voi hirveästi juhlia, Koistinen sanoo.

Hänen äänessään on realismia, mutta ei katkeruutta. Diagnoosin jälkeen laulaja on käyttänyt aikaa mietiskelyyn ja meditointiin.

– Olen vapautunut ajatuksesta, että kuinka paljon aikaa mulla on. Se asia ei ole omissa käsissäni.

Aikaa intohimolle

Murehtimisen sijaan Koistinen käyttää suurimman osan ajastaan ammattiinsa ja intohimoonsa, musiikkiin. Tänäkin viikonloppuna laulaja on suhannut ympäri Helsinkiä keikoilla ja harjoituksissa.

Tänään sunnuntaina hän esiintyy ensin Maailma kylässä -festivaalilla Teho Majamäen ja Travelogue Ensemblen solistina, sitten Sointi Jazz Orchestran kanssa Koko Jazz Clubilla.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Koistisen suosion salaisuus on hänen hurmaava äänensä. Ensimmäisenä persoonallisesta soundista tulee mieleen Björk, mutta on sitä verrattu myös Kate Bushiin ja Molokon Róisín Murphyyn.

Vertailut ovat lopulta turhia.

– Ääni on genetiikkaa, mutta vaikutteita on saattanut tulla, sillä olen kuunnellut paljon Björkiä ja Molokoa nuoresta saakka. Kate Bushin tuotantoon tutustuin vasta aikuisiällä.

Musiikkiharrastuksen Koistinen aloitti kuusivuotiaana pianonsoitolla. Lauluinnostus alkoi Spice Girlsistä, jonka jäseniä hän ihaili varhaisteininä.

Stina Koistinen
Katso videolta näyte Stina Koistisen hurmaavasta lauluäänestä.

"Toivottavasti vietän synttäreitä"

Koistinen puhuu vaikeista aiheista tyynesti, usein huumorin värittämänä. Välillä hänen seurassaan ei tiedä, miten päin olisi. Kun laulaja kertoo syntymäpäivänsä olevan syyskuussa, hän koputtaa pöytää ja naurahtaa: "Toivottavasti". Hän täyttää silloin 31.

Koistinen pitää itseään onnekkaana, sillä hän on pysynyt rankoista hoidoista huolimatta toimintakykyisenä. Esimerkiksi vaarassa ollut näkö on tallella.

Ilme vakavoituu hetkeksi.

– Aina ei jaksa olla positiivinen, vaan olen ollut myös pohjissa. Joskus on mennyt muutama päivä niin, etten ole tehnyt mitään.

Peiliin katsominen on auttanut.

– Olen voinut tyytyväisenä todeta, että mulla on kaksi kättä, kymmenen sormea ja jalat, jotka kuljettavat eteenpäin. Näkökulman vaihtaminen lieventää tuskaa, Koistinen vakuuttaa.

– Jos sen jälkeen ottaa päähän – että elämä on epäreilua ja kaikki on paskaa – niin otan päiväunet.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Tulevaisuuden suunnitelmia

Koistinen laulaa lukuisten kokoonpanojen vierailevana solistina, ja hänellä on kolme omaa bändiä. Niistä tunnetuin on Color Dolor, joka soittaa taidepoppia eli musiikkia, jossa popmelodiat yhdistyvät epätavallisiin rakenteisiin ja eri musiikkityylien luovaan sekamelskaan.

Laulajan suunnitelmissa on perustaa musiikinlajille omistettu levy-yhtiö.

– Ärsyttää, kun kriitikot eivät pidä taidepoppia genrenä. Haluan vakiinnuttaa termin Suomen musiikkiskeneen – antaa sille jalansijaa. Ylipäänsä on absurdia, että taide olisi negatiivinen määre, kun kyse on musiikista.

Tällä hetkellä Color Dolor tekee kappaleita uudelle levylle. Kvartetti pienentyi trioksi, kun rumpali jätti bändin noin kuukausi sitten.

– Yritämme tehdä levyn ilman kiirettä. Epäilisin, että julkaisuajankohta on kevät 2017. Ennen on ollut ajatuksena, että musiikki äkkiä ulos, Koistinen kertoo.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Myös puolentoista vuoden päässä on projekti edessä, mikä välillä askarruttaa artistia.

– Olen pohtinut, voinko sopia keikkoja pitkän ajan päähän, mutta lopulta olen päätynyt tulokseen, että totta kai voin. Se on sen ajan murhe, jos tulee jotain. Ei voi elää peläten pahinta.

Lähes päivälleen kuusi vuotta sitten

Freelance-muusikon elämä sopii Koistiselle. Jos siltä tuntuu, päivällä voi käydä uimassa ja yöllä tehdä töitä. Kiireisimmän keikkasuman keskelläkin hän yrittää muistaa, ettei elämä ole suoritus.

Viidesosa muusikon elämästä on sujunut kasvaimen kanssa. Sen aikana hän on muun muassa opiskellut musiikkia Helsingissä ja Göteborgissa.

– En ole tullut ajatelleeksi, että tämä on ollut viidesosa elämääni. Se tuntuu itse asiassa pidemmältä ajanjaksolta. Olen muuttunut paljon, ja yksittäiset hetket tuntuvat pidemmältä kuin ennen.

Kun Koistinen sai kuulla kasvaimesta, hän kysyi itseltään: "Mitä järkeä on elää, koska kuitenkin kuolen?"

– Tyhmä kysymys, hän vastaa nyt.

Syöpä todettiin 30. tai 31. toukokuuta 2010. Tarkemmin laulaja ei muista. Aikaa on kulunut lähes päivälleen kuusi vuotta.

– Ehkä pitäisi pitää juhlat, laulaja virnistää.