Saksalaiskustantamo haluaa julkaista uusintapainoksen Mein Kampfista – viranomaiset nostavat ehkä syytteet

Mein Kampfin tekijänoikeus raukesi tammikuun alussa tänä vuonna. Saksan viranomaiset ovat sanoneet, ettei kirjasta saa julkaista versioita ilman selityksiä ja että syyteet nostetaan kaikkia niitä vastaan, jotka käyttävät kirjaa vihanlietsontaan.

Ulkomaat
Henkilö pitelee Mein Kampfin ensipainosta Lähihistorian instituutti ifZ:n kirjastossa.
Mein Kampfin ensipainos Lähihistorian instituutti ifZ:n kirjastossa kuvattuna joulukuussa 2015.Matthias Balk / EPA

Saksalaiset syyttäjäviranomaiset sanoivat torstaina tutkivansa, asettavatko he syytteeseen kustannusyhtiön, joka aikoo julkaista Adolf Hitlerin Mein Kampfin ilman lisähuomautuksia.

Muun muassa monien saksalaisten tiedotusvälineiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan leipzigiläinen Der Schelm -kustantaja on liitetty uusnatseihin ja sen kerrotaan erikoistuneen äärioikeistolaiseen politiikkaan (siirryt toiseen palveluun). Kustantajan kerrotaan ilmoittaneen verkkosivuillaan, että se ottaa vastaan tilauksia kirjan vuonna 1943 julkaistun painoksen "muokkaamattomasta uusintapainoksesta".

– Mein Kampf on kumouksellinen, koska se kiihotti vihaan juutalaisia kohtaan, yllytti heihin kohdistuvaan väkivaltaan ja hyökkäsi heidän ihmisarvoaan vastaan, Baijerin osavaltion oikeusministeriön tiedottaja kertoi Das Bild -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Siksi tämän häpeällisen kirjan levittäminen ja jakelu ovat rangaistavia lain edessä.

Kustantaja on julkaissut tiedotteen, jossa se sanoo, ettei yhdy kirjan panetteleviin ja vastenmielisiin väitteisiin tai juutalaisiin kohdistuvaan kritiikkiin. Sen tarkoituksena olisi vain "tarjota mahdollisuus ymmärtää historiallisesti kyseistä ajanjaksoa".

Selityksin varustettu versio julkaistiin alkuvuodesta

Mein Kampfin tekijänoikeus raukesi tämän vuoden tammikuun alussa. Sitä ennen tekijänoikeus oli Baijerin osavaltiolla, jolle liittoutuneet sen luovuttivat Saksan antautumisen jälkeen. Aluehallinto kielsi Saksassa uusintapainosten ottamisen kirjasta 70 vuoden ajan.

Vuoden alussa Münchenissä sijaitseva Lähihistorian instituutti ifZ julkaisi kirjasta uuden 3 700 selityksellä varustetun painoksen. Se myytiin loppuun tuntien kuluessa ilmestymisestään (siirryt toiseen palveluun).

Kirjasta on kuitenkin tehty useita käännöksiä ja sen on päässyt lukemaan internetissä myös Saksassa. Mein Kampfin varsinaisten kirjaversioiden käsiin saaminen on kuitenkin ollut huomattavasti hankalampaa.

Suhtautuminen uuden version julkaisuun oli kahtiajakoista. Esimerkiksi monet Saksan juutalaisyhteisön johtohahmoista sanoivat, että aikovat estää ilman selityksiä olevien versioiden julkaisun.

Myös Saksan viranomaiset ovat sanoneet, ettei kirjasta saa julkaista versioita ilman selityksiä. He ovat sanoneet myös nostavansa syytteet kaikkia niitä vastaan, jotka käyttävät kirjaa vihanlietsontaan. Editoimattomien versioiden julkaisu voidaan estää Saksan syrjintälakien nojalla.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset