1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Jos Trumpista tulisi Yhdysvaltain presidentti: "Pois ilmastosopimuksesta ja öljyputkihanke käyntiin"

Liikemies Donald Trump on kertonut ensimmäistä kertaa tarkemmin energiapoliittisista tavoitteistaan, jotka hän aikoo saavuttaa mahdollisella presidenttikaudellaan.

USA:n presidentinvaali
 Businessman and Republican presidential candidate Donald Trump
Tannen Maury / EPA

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump on ensimmäistä kertaa paljastanut konkreettisia energiapoliittisia tavoitteitaan, joita hän aikoo ajaa, jos hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi.

Trump aikoo vetää Yhdysvallat pois kansainvälisestä ilmastosopimuksesta ja suitsia energiateollisuutta vaikeuttavia ympäristösäädöksiä.

– Aiomme perua Pariisin ilmastosopimuksen, julisti Trump torstaina vierailullaan Pohjois-Dakotan osavaltiossa.

Trump ilmoittaa kutsuvansa kanadalaisen energiayhtiö TransCanadan jatkamaan Keystone XL –hanketta, jossa öljyputki kuljettaisi raakaöljyä Kanadan Albertasta Yhdysvaltoihin, Meksikonlahden öljyjalostamoille.

Presidentti Barack Obaman hallinto on hylännyt putkihankkeen muun muassa ympäristönsuojeluun liittyvien ongelmien takia.

– Haluan rakentaa sen (putken), mutta haluan osan tuotosta, Trump sanoi. – Sillä tavoin teemme maastamme jälleen rikkaan.

Trumpin mukaan Obama on tehnyt kaikkensa vaikeuttaakseen Yhdysvaltain energiateollisuutta.

– Jos kavala Hillary Clinton olisi vallassa, asiat menisivät vielä huonommin. Uskokaa pois.

Trump kertoi energiapoliittisista näkemyksistään Pohjois-Dakotan pääkaupungissa Bismarckissa järjestetyssä öljyalan konferenssissa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi