1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

"Superbakteeri" huolestuttaa Yhdysvalloissa – mikään antibiootti ei pure

Yhdysvalloissa on todettu maan ensimmäinen kaikille tunnetuille antibiooteille vastustuskykyinen bakteeritapaus. Aiemmin samaa bakteeria on tavattu Kiinassa ja Intiassa.

Kuva: Yle

Yhdysvaltain  terveysviranomaisten mukaan kaikille tunnetuille antibiooteille vastustuskykyinen kolibakteeri voi levitessään aiheuttaa vakavan terveysuhan jopa harmittomissakin tulehduksissa.

Yhdysvalloissa bakteeri löydettiin 49-vuotiaasta pennsylvanialaisesta naisesta, joka kärsi virtsatieinfektiosta. Nainen ei ollut matkustanut viimeisten viiden kuukauden aikana ulkomaille.

Potilaan sitkeään, kolibakteerin aiheuttamaan tulehdukseen eivät auttaneet voimakkaat polymyksiini-antibiootit, joita pidetään tällä hetkellä voimakkaimpina aseina taistelussa superbakteereja vastaan. Naisen kerrotaan kuitenkin parantuneen.

Tutkijoiden mukaan pelottavan, uuden bakteerin leviämisvauhtia ei voi vielä ennustaa, ennen kuin potilaan tartuntatapa saadaan selville. Myös superbakteerin mahdollinen levinneisyys Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa tulee selvittää.

Huolestuttavaa on, että vastustuskyky johtuu geenistä, joka voi kopioitua ja siirtyä muihin bakteereihin varsin helposti. Tutkijoiden mukaan tämä aiheuttaa huomattavan epidemiavaaran.

Bakteeritapauksia myös Kiinassa ja Intiassa

Vastaavaanlaista bakteeria on aiemmin havaittu Kiinassa ja Intiassa. Kiinassa tutkijat löysivät niin eläimistä, raa'asta lihasta kuin ihmisistäkin kolibakteeria, jossa oli uusi geeni.

Tutkijat muistuttavat, että parhaiten bakteereilta ja superbakteereilta voi suojautua huolehtimalla käsihygieniasta, pesemällä huolellisesti hedelmät ja vihannekset sekä valmistamalla ruokaa asianmukaisesti.

Yhdysvalloissa havaitusta tartunnasta kerrottiin tutkimuksessa, joka julkaistiin torstaina lääketieteen ammattilaisista koostuvan American Society for Microbiology -tiedejärjestön julkaisussa.