1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Vuoden museojulkaisu pureutuu Kuusankosken kaavoitukseen ja rakennusperintöön

Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintöä dokumentoiva teos Kolme tehdasta, yksi kunta on palkittu vuoden museojulkaisuna. Erityistä kiitosta kolmiosainen kirjasarja sai tasokkaista kuvistaan.

museot
Rurik Wasastjerna esittelee kirjaansa.
Kirsi Partanen/ Yle

Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintöä dokumentoiva teos on palkittu vuoden museojulkaisuna. Palkittu teos on Kouvolan kaupunginmuseon kustantama kotkalaisarkkitehti Rurik Wasastjernan kolmiosainen kirjasarja Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959.

Teos sai kehuja museopalkintoraadilta erityisesti korkealuokkaisista kuvistaan. Palkintoraadin mukaan kirja on sekä sisällöltään että taitoltaan korkeaa tasoa, mutta erityisesti kirjasarjan kuvatoimitus sekä kuvituksen linjakkuus ja korkea taso nostavat sen poikkeuksellisen hyväksi museojulkaisuksi.

Teoksen erityiseksi ansioksi mainitaan myös se, että siitä on apua Kuusankosken kulttuuriympäristön säilyttämisen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Perusteluissa on mainittu, että kirjat toimivat sekä luku- että hakuteoksina, mutta ne ovat myös erinomainen rakennushistorian dokumentaatio.

Palkinto jaettiin eilen illalla vuotuisessa museogaalassa Inarissa, missä vietetään parhaillaan valtakunnallisia museopäiviä. Samassa yhteydessä palkittiin vuoden museo, joka on Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Ålands sjöfartsmuseum. Erikoispalkinto myönnettiin Uudenkaupungin museolle kuva-arkistotoiminnasta. Vuoden museopalkinnot jaettiin kolmatta kertaa.

Museojulkaisujen muita finalisteja olivat EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Gallen-Kallela Museo, Museokeskus Vapriikki ja Serlachius-museo Gustaf. Kilpailuun ilmoitettiin kaikkiaan 23 teosta.

Vuoden museo -palkintoa tavoitteli 17 museota. Finaaliin selvisivät ahvenanmaalaisten ohella Aboa Vetus & Ars Nova, Didrichsenin taidemuseo, HAM Helsingin taidemuseo, Postimuseo ja Ålands sjöfartsmuseum.

Lue seuraavaksi