Kemi haluaa purkaa vanhan koulun – suojelupäätös ei tyydytä

Kemissä käydään vääntöä tyhjillään olevan entisen yhteiskoulun kohtalosta. Koulua on tuhottu sekä sisä- että ulkopuolelta. Kaupunki haluaa tontin muuhun käyttöön, koska kukaan ei ole ollut kiinnostunut rakennuksesta.

Kemi
Vanha Sauvosaaren koulu ränsistyneenä.
Risto Koskinen / Yle

Kaupunki haluaisi purkaa Valtakadulla sijaitsevan entisen Sauvosaaren koulurakennuksen suojelumerkinnästä huolimatta, mutta Lapin Ely-keskus ja museovirasto vastustavat asiaa.

Käytännössä Kemissä painitaan saman ongelman kanssa, joka on arkipäivää monissa Suomen kunnissa. Mitä tehdä tyhjille ja huonokuntoisille rakennuksille, joissa on purkamista rajoittava suojelumerkintä?

Esimerkiksi Kemissä on tällä hetkellä tyhjillään neljä vanhaa koulua, joista vain yhdestä on purkupäätös. Kaupungin asukasluku on pienentynyt huomattavasti siitä, sillä koulut rakennettiin aikoinaan vajaan 30 000 asukkaan kaupungin tarpeisiin.

Muuttotappioalueilla on karu totuus myös se, että halukkaita tulijoita ei ole suureen osaan tiloista. Esimerkiksi Kemissä vanhaa koulua on yritetty kaupata, mutta turhaan.

Käytännössä Kemissä selvitetään nyt voidaanko asemakaavamerkinnästä poiketa ja purkaa rakennus maan tasalle.

Rakennukselle haetaan purkulupaa

Kemin vanha yhteiskoulu sijaitsee tontilla, joka on osoitettu kaavassa liike- ja palvelu- sekä asumiskäyttöön. Asemakaavassa vanha koulurakennus on suojeltu, mutta kaupungin mukaan suojelumerkintää ei ole enää asemakaavoitusta ohjaavassa ja myöhemmin päivitetyissä Lapin maakuntakaavassa eikä kaupungin yleiskaavassa.

Vanha Sauvosaaren koulu ränsistyneenä.
Entisen koulun pääsisäänkäynti näyttää nykyään karulta.Risto Koskinen / Yle

Kemissä laaditaan parhaillaan viranomaisille vastinetta kielteisestä päätöksestä koulun purkamiseen. Lisäksi selvitetään saako kaupunki poiketa asemakaavamerkinnästä.

– Yksi vaihtoehto on uusi kaavaprosessi, jossa suojelu tutkittaisiin tarkemmin, mutta tämä vie aikaa, luonnehtii vt. tilapalvelupäällikkö Kaisa-Mari Immonen.

Koulussa on tehty silmitöntä ilkivaltaa

Kaupunki ja viranomaiset ovat täysin eri mieltä esimerkiksi rakennuksen kunnosta. Ely-keskuksen ja museoviraston mukaan rakennus on hyvässä kunnossa ja suojelua perustellaan muun muassa arkkitehtuurilla.

– Koulusta on viety lähes kaikki mikä sieltä on irti lähtenyt. Esimerkiksi kuparipeltejä ja -putkia on irrotettu ja varastettu, sanoo Immonen.

Kaupungin mukaan koulu on korkeintaan välttävässä kunnossa. Rakennuksen sähkön- ja vedenjakelu katkaistiin vaaratilanteiden välttämiseksi jo vuonna 2013.

Alunperin koulu jätettiin tyhjilleen oppilaiden vähentymisen ja todettujen sisäilmaongelmien vuoksi.