1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret haluavat voileipäkakun yhä juhlapöytäänsä

Perinteiset herkut pitävät pintansa juhlapöydässä. Joulun lisäksi alkukesän valmistujaiset ja etenkin ylioppilasjuhlat työllistävät noutomyyntiä tarjoavia keittiöitä ja leipomoita. Juhlapöydän perusvaruste on vuodesta toiseen voileipäkakku.

Ravintola Perhon vuoromestari Maarit Aurasmaa viimeistelee Perhon perinteistä voileipäkakkua. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle

Ravintolakoulu Perholla sekä sen yhteydessä toimivalla ravintolalla on pitkät perinteet pitopalveluiden järjestämisessä. Perhon ravintolapäällikkö Jaana Mäkinen kertoo, että 80-luvun juhla-antimet voileipäkakuista kermakakkuihin ja salaattiin ovat edelleen suosituimpia catering-tuotteita, mitä Perhon keittiöstä tilataan.

– Monet ikäiseni ihmiset ajattelevat, että voileipäkakku on vanhanaikainen ja tylsä tarjottava, mutta nuoret itse haluavat sen juhlapöytäänsä. Voileipäkakku on kompakti ja siitä löytyy kaikki, kertoo Perhon ravintolakoulun lehtori Mervi Vilén-Peltoniemi.

Monipuolisuus onkin voileipäkakun ykkösvaltti.

– Se on suolainen, se on makea ja se on näyttävä. Siihen saadaan kalan makua, lihan makua ja sen voi tehdä myös kasvispohjaisena. Vaikka voileipäkakku on vaikea tuote säilyvyyden suhteen, niin silti sitä tilataan ja jopa odotetaan tarjottavaksi kesän juhlissa, Vilén-Peltoniemi sanoo.

Perinteet jyräävät myös erityisruokavalioiden ja persoonallisuuden edelle, vaikka erilaiset ruoka-aineallergiat sekä dietit ovat alkaneet näkyä aiempaa enemmän tilauksissa. Vilén-Peltoniemi tähdentää, että nuoren omien toiveiden kuuluu näkyä juhlapöydässä, vaikka valinnat eivät aivan etiketin mukaan menisikään.

Pitopalveluiden kulut pysyttelevät vierasmäärästä riippuen yleensä muutaman sadan euron paikkeilla. Kohtuullinen hinta per vieras liikkuu 20€:n molemmin puolin. Sillä saa tilattua jo loisteliaan pitopalvelun.