Leipuriliitto: Sunnuntaileipä voi viedä yrittäjän viimeisenkin vapaapäivän

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on saanut monet leipomot tukalaan tilanteeseen. Markkinoilla on painetta saada tuoretta leipää myös sunnuntaisin ja arkipyhinä, joista leipomot maksavat korotettua palkkaa. Siksi aniharva pienempi leipomo on vastannut kauppojen huutoon.

talous
Leipiä pellillä Pohjanmaan Leipomossa.
Kalle Niskala / Yle

Varsinkin pienet leipomot ovat hankalassa tilanteessa: jos kaupat eivät saa tuoretta leipää läheltä, riskinä on, että tuontileivän osuus kasvaa entisestään. Kolikon kääntöpuoli on se, että sunnuntaileipä tulee leipomoille kalliiksi.

Leipuriliitto kuvailee pienten yritysten tilannetta lähes kestämättömäksi, jos sunnuntaistakin tulee työpäivä. Sunnuntaityöstä maksetaan alalla sadalla prosentilla korotettua palkkaa. Lisäksi sunnuntaityö tehdään usein ylitöinä.

– Leipomoalan työehtosopimus on ehkä Euroopan jäykin, eikä jouston mahdollisuutta juuri ole. Myös yötyön teettäminen on kallista, koska alalla maksetaan myös kello 21–06 välillä tehdystä työstä sadalla prosentilla korotettua palkkaa, vaikka työ onkin luonteeltaan yöpainotteista. Sen takia moni leipomoyrittäjä tekee itse yötyötä, ja nyt pitäisi tehdä myös sunnuntait, kuvailee tilannetta Suomen Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen.

Isommat yritykset paremmassa tilanteessa

Yksittäisillä isommilla yrityksillä sunnuntaileivontaan on pieniä paremmat mahdollisuudet, mutta heillekin pyhätyö tuo kiistatta lisäkustannuksia.

Isommista muun muassa Fazer ja Vaasan leipovat kaupoille leipää myös sunnuntaisin. Leipuriliitolla ei ole tarkkaa tietoa, moniko pienempi yrittäjä on ryhtynyt urakkaan, mutta Väyrynen arvioi, että määrä on hyvin pieni, vain muutamia.

– Monelle leipurille tämä on tarkka mietinnän paikka, koska moni yrittäjä tekee jo nyt uskomattoman pitkää työpäivää.

Menisi siinä viikon ainoa vapaapäivä.

Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen

Mika Väyrynen sai keväällä puhelun eräältä 45-vuotiaalta leipuriyrittäjältä, joka kertoi, että hänen normaali työpäivänsä alkaa kello yksi yöllä ja jatkuu kello 12:een keskipäivällä. Hän tulee takaisin töihin kello 16 ja on siellä kello 21:een asti. Myös lauantaina on työpäivä puolille päivin.

– Sen jälkeen hän voi kuulemma hiukan levätä, kun leipomo on sunnuntaina kiinni. Jos siitäkin tulisi työpäivä, menisi siinä viikon ainoa vapaapäivä.

Väyrysen mukaan sunnuntaista on vaikea tehdä leipomoille kannattavaa kauppapäivää, ja ainakin sen edellytyksenä on, että kauppa ostaa leipää riittävän suuria määriä.