Uusia perunoita voi pakastaa – maku säilyy tuoreena talven yli

Kotimaisten uusien perunoiden maku on vertaansa vailla, eikä sitä voi edes verrata talviperunaan. Kesäisen maun voi kuitenkin helposti säilöä pakastamalla. Uusien perunoiden pakastaminen on helppoa, vaikeinta on muistaa tehdä se.

Kotimaa
Pestyjä uusia perunoita kattilassa
Juha Peltoperä / Yle

Uudet perunat kuuluvat kesään, mutta miksei talveenkin. Esimerkiksi joulupöytään nostetut uudet, keitetyt perunat nostavat jouluaterian uudelle tasolle.

Uudet perunat säilötään pakastamalla.

Menetelmä ei ole vaikea, kunhan vain kesähuumassa muistaa ollenkaan pakastaa.

Oikeaoppinen säilöntä ei pilaa vesipitoisen juureksen makua eikä rakennetta. Tärkeintä on esikeittää puhdistettuja perunoita ennen pakastamista.

Esikeittäminen pysäyttää entsyymitoiminnan.

Taina Pirkola

– Esikeittäminen pysäyttää entsyymitoiminnan. Perunoita esikeitetään korkeintaan viisi minuuttia, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkola.

Suolan laittaminen keitinveteen on kokista kiinni. Esikeittämisen jälkeen perunat jäähdytetään ja pakastetaan.

– Minä olen pakastanut ihan tavallisissa minigrip-pusseissa, Pirkola sanoo.

Netin kotikokeilta löytyy ohjeita, joissa pussista imetään pillillä ilma mahdollisimman tarkkaan pois tai pakataan perunat ilmatiiviiseen vakuumiin.

Niitä käytetään samalla tavalla kuin pakastettuja kasviksia.

Taina Pirkola

– Ei mikään huono idea. Kun ilma on pois, perunat eivät ole toisissaan kiinni. Samaan tapaan kuin marjoja pakastettaessa otetaan ilmat pois ja tehdään pakkauksesta mahdollisimman litteä, Pirkola toteaa.

Jouluna tai milloin pakastettuja uusia perunoita haluaakaan syödä, perunat laitetaan pakastimesta suoraan kiehuvaan veteen ja keitetään kypsiksi.

– Niitä käytetään samalla tavalla kuin pakastettuja kasviksia.

Toisenlaisiakin ohjeita löytyy. Jotkut neuvovat keittämään perunat kypsiksi laittamalla ne jäisinä kylmään veteen.

Uudet perunat voi kypsentää monella tavalla

Uusien perunoiden keittäminen on sekin taitolaji. Ohjeita parhaan keittotuloksen saamiseksi on varmasti yhtä monta kuin on kokkiakin.

Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkolan ohje on laittaa raa´at perunat haaleaan veteen.

– Jos ne laittaa kiehuvaan veteen, kylmät perunat jäähdyttävät veden, ja menee aika kauan ennen kuin vesi on taas kiehuvan kuumaa, hän perustelee.

On tärkeää, että perunoiden annetaan kiehua kevyesti poreillen, ei runsaasti kuplivassa vedessä. Pirkolan tapa estää perunoita muhjuuntumasta on sammuttaa keittolevy.

Perunat pysyvät paremmin ehjinä, kun levyn sammuttaa ja antaa niiden hautua kypsiksi

Taina Pirkola

– Varsinkin jauhoiset perunat pysyvät paremmin ehjinä, kun levyn sammuttaa muutaman minuutin kiehumisen jälkeen ja antaa niiden hautua kypsiksi kuumassa vedessä. Vaikka se tuntuu vähän oudolta, niin kyllä ne siinä kypsyvät.

Keittoaika riippuu perunan koosta ja lajikkeesta ja vaihtelee kahdeksan ja kahdenkymmenen minuutin välillä. Kypsyyttä kannattaa kokeilla terävän veitsen kärjellä tai cocktailtikulla. Ylikypsistä perunoista tulee helposti vetisiä.

Kun keitinvesi on kaadettu, jotkut suosittelevat laittamaan hetkeksi talouspaperin tai keittiöpyyhkeen kattilan kannen alle imemään ylimääräistä kosteutta.

– Tällaisesta en ole kuullutkaan, Pirkola toteaa.

Yksi tapa on kypsentää perunat höyryttämällä. Niiden maku vedessä keitettyihin verrattuna on hieman erilainen.