1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pakoon pääkaupungin kiirettä ja hälinää – Tässä 10 saariston ihmettä, jotka odottavat löytäjäänsä

Saariston rauhaan päästäkseen ei tarvita omaa venettä. Helsingin ja Espoon vesireitit tarjoavat pääsyn toinen toistaan hienompiin retkikohteisiin, joissa saa tuulettaa pölyt keuhkoista ja mielestä. Esittelemme 10 lähiseutujen saarta ja saaristoreittiä, joihin pääsee tutustumaan hyppäämällä vesibussiin lähimmältä vuorovenelaiturilta. Joukossa on joku tuttu, pari kokonaan uutta ja iso joukko saaria, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan, vaikka ne ovat aina olleet ihan käden ulottuvilla.

Kotimaan uutiset

1

Lonna

Lonna on toiminut 1880-luvulla Venäjän laivaston merimiinavarastona. Saari sijaitsee matkan varrella Kauppatorilta Suomenlinnaan. Lonna on kuin tehty kesäiseen joutenoloon: rentoa terassielämää, kehuttu ravintola (siirryt toiseen palveluun) ja vohvelibaari. Saarella on vanhoja tiilimakasiineja ja rannoilla omaa tilaa piknikvilteille tai vaikkapa vain ohikulkevan meriliikenteen seurailuun. Lonnaan liikennöivä vesibussi (siirryt toiseen palveluun) jatkaa matkaa Suomenlinnaan.

Vierasvenelaituriin pääsee käymään päiväseltään näppärästi omalla veneellä. Lonnan sunnuntai-iltapäiviä värittää We Jazzin musiikkianti. Elokuun alussa Lonnassa järjestetään Magnesia Festival: joogaa, meditaatiota, musiikkia ja tanssia.

Lonna on Kauppatorin ja Suomenlinnan puolivälissä
Helsingin kaupunki / Susanna Karhapää

2

Vallisaari ja Kuninkaansaari

Kevään 2016 toinen uusi vesireitti on Vallisaaren-yhteys, joka lähtee Kauppatorin Kolera-altaasta. Vuosikausia lähes koskemattomana hiljaiseloa viettänyt Vallisaari ja viereinen Kuninkaansaari ovat entisiä sotilassaaria ja nykyään ainutlaatuisia luontokohteita, jotka avattiin yleisölle tänä vuonna.

Vallisaaren-kävijän ei kannata missata viereistä Kuninkaansaarta, jonne voi kävellä kapeaa kannasta pitkin. Kuninkaansaaren itärannalla oleva hiekkapoukama on vielä hetken ennen massojen ryntäystä yksi Helsingin saariston pikku salaisuuksista.

Saarissa saa liikkua osoitettuja reittejä pitkin, mutta hauraiden kasemattien sisätilat pysyvät suljettuina. Vuoroliikenne (siirryt toiseen palveluun) alkoi 14.5.

Vallisaari
Petteri Juuti / Yle

3

Vasikkasaari ja Villa Salmela

Toukokuun viimeisenä perjantaina aloittava reitti Kauppatorilta Vasikkasaareen kulkee myös Jollaksessa sijaitsevaan Villa Salmelaan. Merenrantakahvila palvelee asiakkaita kesäkaudella, ja rantasauna ulkogrilleineen on vuokrattavissa. Lauttavuorot (siirryt toiseen palveluun) poikkeavat pyynnöstä Kruunuvuoren rannassa valotaideteos Öljysäiliö 468:n laiturissa. Vasikkasaaren-ajotkin on tilattava etukäteen.

Vasikkasaarta tituleerataan muun muassa Helsingin saariston ”tuntemattomaksi helmeksi”, joka jää monelta käymättä läheisten Suomenlinnan ja Vallisaaren vetovoimaisuuden takia. Vasikkasaaren luonto ja komea Komendantin talo palkitsevat rantautujat. Vasikkasaaressa on viitisenkymmentä yksityisten omistamaa kesämajaa. Kaikkien kävijöiden käytössä ovat wc:t ja grillauspaikka. Itärannalla on myös vieraslaituri, jos haluat tulla omalla veneellä.

Vasikkasaari Helsingin Kruunuvuorenselällä.
Vasikkasaari Helsingin Kruunuvuorenselällä.Raoul Charpentier / Helsingin kaupunki

4

Itäinen saaristoreitti

Helsingin itäiseen saaristoon kätkeytyy harvemmin käytyjä saaria, kuten Iiluoto, Leikosaari tai Satamasaari. Itäisiin saariin suuntaavan vesibussiin kyytiin (siirryt toiseen palveluun) pääsee Hakaniemestä, Herttoniemestä, Laajasalosta tai Vuosaaresta.

Reitti poikkeaa myös Vartiosareen, joka vielä odottaa päätöstä asuntorakentamisesta ja tarjoaa kävijöille upean miljöön sekä luonnon. Saaren huvilakanta periytyy 1800-luvulta ja Vartiosaaressa asuu pysyvästi parikymmentä henkeä. Eteläranta on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Matkan varrelle voi jäädä piknikille jollekin saarista ja jatkaa matkaa myöhemmillä vuoroilla. Vuosaaresta voi halutessaan palata länteen päin myös metrolla.

Tervalepikkoa Vartiosaaressa
Vartiosaari on yksi itäisen saaristoreitin matkan varrelle jäävistä kohteista.Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

5

Hernesaari

Hernesaarenrannan terassikeskittymä ei ole varsinaisesti mantereesta irrallinen oma saarensa, mutta sinne johtaa toinen Helsingin tämän kesän uusista vesireiteistä. Hernesaaren bilekeskukseen pääsee nimittäin näppärästi lautalla (siirryt toiseen palveluun) suoraan Kauppatorilta. Drinkkibaareja, tekopalmuja ja katuruokaa. Yleinen sauna ja ravintola Löyly avasi ovensa toukokuussa.

Terassilla voi myös syödä.
Löylyn terassi.Lauri Pönni / Yle

6

Söderskär

Porvoon edustalla avomerellä sijaitsevaan Söderskärin majakkasaareen pääsee kesäkuun puolivälistä lähtien päivittäin Vuosaaren Aurinkolahdesta. Reittiliikennettä ajaa Pörtö Linen m/s Seasong-alus, joka järjestää myös tilausristeilyitä. Karun kallioinen Söderskär on kaikkien tuulien armoilla ja rantautuminen voi olla hankalaa, joten vuorot (siirryt toiseen palveluun) ajetaan säävarauksella.

Söderskärin majakka.
Söderskärin majakka.Ari Laamanen

7

Espoon saaristoreitti

Espoon saaristoreitti (siirryt toiseen palveluun) koukkaa esimerkiksi Otaniemen, Haukilahden sekä Matinkylän kautta ja suuntaa Isoon Vasikkasaareen, Suinonsalmeen, Stora Herröhön, Rövareniin, Gåsgrundetiin ja edelleen mantereelle Otaniemeen. Suinionsalmen laiturista pääsee Hanikan luontopolulle ja ihmettelemään esimerkiksi pronssikautisia hautaröykkiöitä. Gåsgrundetissa ja Rövarenissa voi telttailla ja valmistaa ateriat keittokatoksissa. Lapsille sopivia hiekkarantoja on Gåsgrundetin pohjoisrannalla, ja saarissa on totta kai myös käymäläpalvelut.

Isossa Vasikkasaaressa on leikkivälineitä lapsille, uimaranta, nurmikkoalueet, näkötorni eli kaikki rattoisan perhepäivän puitteet. Näyttävä Poseidonin temppeliä jäljittelevä huvimaja sijaitsee salmen rannassa kalliolla yksityisalueella. Vesibussi ohittaa sen salmessa. Ravintola Gula Villan (siirryt toiseen palveluun) on avoinna vierailijoille vuoroveneen liikennöinnin ajan ja muina aikoina se toimii tilausravintolana.

Espoon saariston helmi lienee kuitenkin lähellä Porkkalanniemeä sijaitseva Stora Herrö, jonka läpi kulkemalla saa hyvän kuvan saaristoluonnosta: rehevää metsää, hiekkapoukamia, kukkaniittyjä ja säiden pieksemiä rantakallioita.

Näkötornista aukeaa maisema koko Espoon saaristoon ja hyvällä säällä Tallinnaan saakka. Saaressa on suosittu telttailualue nuotiopaikkoineen ja vessoineen. Uimarannalla on erityisen hienojakoista hiekkaa.

Stora Herrö
Stora Herrön näkötornista aukee huima maisema merelle ja hyvällä säällä Tallinnaan saakka.Visit Espoo

8

Kaunissaari

Sipoon Kaunissaari on perinteikäs helsinkiläisten virkistyssaari. Osa siellä pidenmpiaikaisesti telttailevista perheistä viettää saaressa kesiään jo useammassa sukupolvessa.

Lauttayhteys (siirryt toiseen palveluun) on Vuosaaren Kalkkihiekantorin laiturista. Merimatka 22 kilometrin päässä sijaitsevaan Kaunissaareen kestää noin tunnin. Kaunissaaressa voi telttailla monipuolisen saaristoluonnon ympäröimänä ja rannoilla tilaa riittää, sillä saari on 2 kilometriä pitkä ja 800 leveä. Vierailijoita palvelee ravintola ja saatavilla on vuokramökkejä, yleiset ja tilaussaunat sekä keittokatoksia. Saarella ei ole sähköä. Vierailijoiden on hyvä huomioida, että polttopuut perhesaunaan ja grillipaikoilla pilkotaan itse.

Sipoon Kaunissaari
Sipoon Kaunissaaressa riittää vapaata rantaa käveltäväksi.Helsingin kaupunki

9

Mustasaari

Mustasaaren-lautta (siirryt toiseen palveluun) lähtee Taivallahden venesataman laiturista. Seurasaaren selällä sijaitseva rauhaisa Mustasaari on tunnettu lapsiystävällisyydestään. Saaressa voi uida, vaeltaa luontopolulla ja nähdä kotieläimiä. Seurakuntayhtymän saaressa on myös kappeli sekä ravintola-kanttiini ja saniteettitilat. Puulämmitteinen sauna lämpiää keskiviikkoisin 8. kesäkuuta alkaen.

Mustasaaren rantakallioita.
Mustasaaren rantakallioita.Kuvaaja: Ikko Alaska / Mustasaaren toimintakeskus

10

Pihlajasaari

Vain lyhyen lauttamatkan päässä sijaitseva Pihlajasaari on melkein kaikille tuttu, mutta aina uuden visiitin arvoinen. Pihlajasaaren pääsee vesibussilla (siirryt toiseen palveluun) Ruoholahdesta ja Kaivopuiston Merisatamasta. Perinteikäs Pihlis tarjoaa hiekkarantoja ja kallioisia niemiä, joista löytää lähes aina oman rauhallisen paikan. Saaressa on kesäravintola, joka mainostaa erityisesti kalaruokiaan. Sekä puulämmitteinen että sähkösauna lämpiävät varauksesta. Telttailu on sallittu viikonlopun yli. Saarella on naturistialue. Veneen voi kiinnittää laituripaikalle, jotka täyttyvät nopeasti juhannuksena ja joskus muinakin kesäviikonloppuina. Septitankin tyhjennys onnistuu satamassa. Laituripaikalla yöpymisestä peritään 15 euron maksu.

Pihlajasaari Helsinki
Pihlajasaaressa on hyvät uimarannat ja monipuolinen saaristoluonto.
Lue seuraavaksi