Äärivanhoillisten herttuatar

Vaihtoehto Saksalle -puolueen keulakuva Beatrix von Storch vastustaa kondomeja, pakolaisia ja Saksan liiallista natsi-menneisyyden korostamista. Arvomaailma periytyy osin aatelistaustasta, sillä von Storchin sukujuuret juontavat Britannian ja Tanskan hoveihin.

Ulkomaat
AfD-puolueen varapuheenjohtaja Beatrix von Storch kannattaa vanhoillisia arvoja ja vastustaa maahanmuuttajia.
AfD-puolueen varapuheenjohtaja Beatrix von Storch kannattaa vanhoillisia arvoja ja vastustaa maahanmuuttajia.Uwe S. Tautenhahn

Herttuatar on tehnyt jo ainakin nämä asiat selväksi:

Abortit pitäisi kieltää ja valtiolliset valistuskampanjat kondomien käytöstä lakkauttaa.

Liittokansleri Angela Merkelin avokätinen pakolaispolitiikka vaatisi täyskäännöksen.

Merkel itse voisi häipyä maanpakoon, vaikkapa Chileen.

Näin laukoo Beatrix von Storch, kansallismielisen ja oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n varapuheenjohtaja.

Von Storchista on kehkeytynyt Saksan äärivanhoillisten äänitorvi ja yksi vaihtoehtopuolueen vahvoista naisista.

AfD-puolueen suosio on kasvanut ryminällä. Vielä vuonna 2013 puolue ei ylittänyt viiden prosentin äänikynnystä Saksan parlamenttivaaleissa, mutta tänä vuonna menestys on ollut toista kolmessa osavaltiossa järjestetyissä vaaleissa. Esimerkiksi Saksi-Anhaltin osavaltiossa puolue sai 24 prosenttia äänistä.

Saksa tekee pakolaispolitiikkaa koko Euroopan puolesta, koska Merkel on kutsunut kaikki tulijat maahan.

Beatrix von Storch

Puolueen uudet kannattajat kuuluvat lähinnä matalapalkkaista työväestöä tai ovat työttömiä. Kannatus on voimakkainta työttömyyden riivaamissa Saksan itäosissa.

Nämä ihmiset ovat hyvin kaukana von Storchin maailmasta.

Vaihtoehto Saksalle -puolueen kannattajat osoittivat mieltään Saksan maahanmuuttopolitiikkaa vastaan Erfurtissa helmikuussa 2016.
Vaihtoehto Saksalle -puolueen kannattajat osoittivat mieltään Saksan maahanmuuttopolitiikkaa vastaan Erfurtissa helmikuussa 2016.Michael Kappeler / EPA

Beatrix von Storch syntyi herttuattareksi von Oldenburgien maineikkaaseen aatelissukuun.

Von Oldenburgit ovat aateliston yläluokkaa. Sukulaisia löytyy monista eurooppalaisista kuningashuoneista: kaukaista sukua ovat muun muassa Tanskan ja Britannian kuningattaret sekä Venäjän tsaarinaikaiseen hallitsijasukuun kuuluneet Romanovit.

– Herttuatar on lähes samalla tasolla kuningattaren kanssa.

Albrecht von Croy

Herttuattaren sukunimi muuttui von Oldenburgista von Storchiin avioliiton myötä. Aviomies Sven von Storch on myös aatelissuvusta – tosin von Storchit kuuluvat alempaan aatelistoon.

– Herttuatar on lähes samalla tasolla kuningattaren kanssa, Saksan aatelisarkiston johtaja prinssi Albrecht von Croy huomautti aikakauslehti Spiegelissä.

Beatrix von Storch on perustanut perheensä kanssa säätiöitä, jotka pyrkivät edistämän vanhoillisia arvoja.
Beatrix von Storch on perustanut perheensä kanssa säätiöitä, jotka pyrkivät edistämän vanhoillisia arvoja.Uwe S. Tautenhahn

Herttuattarella ei ole enää säädyn mukaisia etuja, sillä ne poistettiin Saksassa vuonna 1918. Sen sijaan Beatrix von Storch käyttää valtaa Euroopan parlamentissa. Hän on toinen AfD-puolueen nykyisestä kahdesta euroedustajasta.

Von Storchin asema puolueessa on hiljattain vahvistunut.

AfD hajosi vuosi sitten, kun osa sen jäsenistä valitsi kansallismielisen linjan. Viisi euroedustajaa erosi puolueesta, mutta muun muassa von Storch jäi. Puoluetta johtavat nyt AfD:n kansallismieliset ja vanhoillisia arvoja ajavat jäsenet.

Beatrix von Storchin on nykyisin AfD:n varapuheenjohtaja. Pääsanoma tulee heti selväksi, kun von Storch kertoi puolueensa linjauksista hiljattain Berliinin kirjeenvaihtajayhdistyksen vieraana.

Ensin Saksan liittokansleri Angela Merkel saa ryöpytyksen.

– Saksa tekee pakolaispolitiikkaa koko Euroopan puolesta, koska Merkel on kutsunut kaikki tulijat maahan. Nyt kaikkien EU-maiden pitää ottaa heidät vastaan, myös ne jotka eivät sitä haluaisi, von Storch sanoo.

Vaikka Vaihtoehto Saksalle -puolue ei ole maan parlamentissa, puolueen merkitys on silti suuri. AfD on onnistunut saamaan aikaan eripuraa Saksan hallituksen riveissä, varsinkin pakolaispolitiikassa.

Sillä ei ole väliä, lähteekö Merkel Chileen vai ei.

Beatrix von Storch

Von Storchin sanomisista on syntynyt myös kohuja, joita herttuatar on myöhemmin joutunut selittelemään.

Alkuvuodesta von Storch arvioi televisiokeskustelussa (siirryt toiseen palveluun), että Merkel joutuu eroamaan ja pakenemaan maasta turvallisuutensa takia. Hän väitti tietävänsä huhuista, joiden mukaan Merkel lähtisi maanpakoon Chileen, hieman samalla tapaa kuin DDR:n johtaja Erich Honecker Berliinin muurin murtumisen jälkeen tai moni natsi toisen maailmansodan jälkeen.

Monet saksalaiset nauroivat von Storchin lausunnoille. Haastattelussa varapuheenjohtaja selittelee lausuntojaan.

– Merkel sanoo kaikille, että tänne voi tulla. Hän on kuin magneetin perikuva, joka vetää kaikkia puoleensa. Magneetti pitää poistaa. Sillä ei ole väliä, lähteekö Merkel Chileen vai ei, von Storch sanoi tuolloin.

Poliisi selvitti tilannetta AfD-puolueen jäsenen Alexander Gaulandin kodin edustajalla Potsdamissa huhtikuussa 2016.
Poliisi selvitti tilannetta AfD-puolueen jäsenen Alexander Gaulandin kodin edustajalla Potsdamissa huhtikuussa 2016. Ralf Hirschberger / EPA

44-vuotiaasta von Storchista saa iättömän vaikutelman. Välillä hän esiintyy vakavasti, välillä taas leikkimielisesti. Vanhoillisten arvojen ja mielipiteiden takia voi syntyä helposti mielikuva, että 44-vuotias von Storch olisikin syntynyt jo 1800-luvulla.

Beatrix von Storchin arvomaailma näyttää periytyneen suvussa.

Von Storch on perustanut aviomiehensä ja muiden lähisukulaistensa kanssa useita säätiöitä, jotka edistävät fundamentalistisia kristillisiä arvoja. Näiden säätiöiden hallituksissa istuu niin von Oldenburgeja kuin von Storcheja, joten säätiöiden valta pysyy perheessä.

Beatrix von Storch vastustaa abortteja, mutta pelkästään niiden kieltäminen ei riitä herttuattarelle. Hänen mielestään valtio ei saisi edistää seksuaaliterveyttä suosittelemalla kondomien käyttöä. Pidättäytyminen on sen sijaan ratkaisu.

Hän voi kerätä uskovaisia ja fundamentalistisia äänestäjiä puolueelle.

tutkija Sebastian Friedrich

Tutkija Sebastian Friedrich on seurannut tarkkaan AfD:n kehitystä. Hänen mukaansa Beatrix von Storch on puolueelle sekä hankala että tärkeä henkilö yhtä aikaa.

– Hän voi kerätä uskovaisia ja fundamentalistisia äänestäjiä puolueelle, Sebastian Friedrich kertoo.

Friedrichin mukaan von Storchin suosiota selittää se, että tämä on taitava verkostoitumaan ja onnistuu saamaan asioilleen huomiota.

−Hän on järjestänyt nimikeräyksiä, mielenosoituksia ja muita kampanjoita, Friedrich sanoo.

Beatrix von Storchia kuvaillaan hyväksi verkostoitujaksi.
Beatrix von Storchia kuvaillaan hyväksi verkostoitujaksi.Uwe S. Tautenhahn

AfD julisti uuden ohjelmansa puoluekokouksessa Stuttgartissa vapun alla.

Eniten huomiota sai päätöslauselma, jonka mukaa islam ei kuulu Saksaan. Vaihtoehtopuolue haluaa kieltää minareetit ja moskeijoiden rukouskutsut. Puolue haluaa kieltää myös burkan ja niqabin eli kasvot peittävät hunnut sekä julkisuudessa että julkisilla työpaikoilla.

Toinen puolueohjelmassa huomiota herättänyt asia on vaatimus, että Saksan ja maan koulujen pitäisi keskittyä vähemmän natsien rikoksiin. Historian opetuksessa olisi korostettava myönteisempiä asioita.

− Se ei tarkoita, että haluaisimme unohtaa kansallissosialismin. Sen sijaan haluamme muistaa myös muita aikoja ja tuoda koko Saksan historian esille ja korostaa myös muita aikakausia, von Storch selittää.

Haluamme jotain hyvää tällä maalle.

Beatrix von Storch

Turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut Saksassa tänä vuonna selvästi, eikä asia ole enää yhtä kuuma poliittinen aihe kuin aikaisemmin. Saksaan saapui huhtikuussa vajaat 16 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuoden marraskuussa maahan tuli 200 000 turvapaikanhakijaa.

Von Storch ei kuitenkaan usko, että puolueelta putoaisi pohja pois.

− On kyynistä sanoa, että AfD haluaisi pakolaiskriisin pahenevan, jotta pystyisimme hyötymään siitä. Haluamme jotain hyvää tällä maalle, Beatrix von Storch sanoo.

AfD-puolueen kannattajat kokoontuivat Erfurtissa marraskuussa 2015.
AfD-puolueen kannattajat kokoontuivat Erfurtissa marraskuussa 2015.Sebastian Kahnert / EPA