1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomus vaihtaisi Maamme-laulun Finlandia-hymniin

Kokoomuksen puoluekokoukselle on tehty kaksi aloitetta, joiden mukaan Jean Sibeliuksen säveltämästä Finlandia-hymnistä pitäisi tehdä Suomen uusi, virallinen kansallislaulu. Kokoomuksen puoluehallitus esittää, että puoluekokous hyväksyisi aloitteet.

Kotimaan uutiset
Sibelius-monumentin kasvot.
AOP

Kokoomus haluaa tehdä Jean Sibeliuksen säveltämästä Finlandia-hymnistä Suomen virallisen kansallislaulun. Sekä Pohjanmaan että Pirkanmaan kokoomusnuoret ovat tehneet uudesta kansallislaulusta aloitteen kokoomuksen puoluekokoukselle. Kokoomuksen puoluehallitus esittää aloitteiden hyväksymistä.

Pohjanmaan kokoomusnuoret esittää J.L. Runebergin Maamme-laulun vaihtamista V.A. Koskenniemen sanoittamaan Finlandia-hymniin, koska kappaleen sanat heijastavat suomalaisten periksiantamattomuutta ja isänmaanrakkautta.

Pirkanmaan kokoomusnuorten mielestä kansallislaulun vaihto olisi oikea ratkaisu Sibeliuksen, suomalaisuuden ja Suomen kulttuurihistorian kunnioittamiseksi.

– Suomi ansaitsee kansallislaulukseen itsenäistymiseen historiallisesti liittyvän ja kotimaisen kansallislaulun, Pirkanmaan kokoomusnuoret perustelee aloitteessaan.

Finlandia-hymniä on usein ennenkin ehdotettu Suomen kansallislauluksi Maamme-laulun tilalle.

Suomen laissa ei ole mainintaa virallisesta kansallislaulusta. Runebergin sanoittama ja Fredrik Paciuksen säveltämä Maamme-laulu vakiinnutti asemansa kansallislauluna 1800-luvun loppupuolella sen jälkeen, kun oli saanut suomenkieliset sanat.

Lue seuraavaksi