Poliisi epäilee Finavian ex-johtoa rikoksesta johdannaissopimuksissa

Lentoasemia pyörittävän Finavian johdannaissopimusten esitutkinta siirtyy syyteharkintaan. Poliisin mukaan on syytä epäillä, että Finavian neljä entistä johtohenkilöä on syyllistynyt rikokseen.

Kotimaa
Helsinki Vantaan lentokenttä terminaali 2
Kalevi Rytkölä / Yle

Poliisi kertoo, että Suomen lentoasemia hallinnoivan Finavian johdannaissopimusten esitutkinta siirtyy syyteharkintaan.

Poliisin mukaan esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että neljä Finavian entistä johtohenkilöä on syyllistynyt rikokseen johdannaissopimuksiin liittyen. Epäillyt ovat entinen toimitusjohtaja, entinen rahoituspäällikkö, entinen varatoimitusjohtaja ja entinen talousjohtaja.

Poliisi on kuullut esitutkinnassa heitä kaikkia. Jokaisessa tapauksessa rikosnimike on ollut luottamusaseman väärinkäyttö.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että entinen rahoituspäällikkö ja varatoimitusjohtaja ovat syyllistyneet rikokseen ryhtyessään johdannaissopimuksiin. Entinen toimitusjohtaja ja entinen talousjohtaja ovat laiminlyöneet Finavian rahoitustoiminnon asianmukaisen järjestämisen ja raportoinnin yhtiön hallitukselle sekä laiminlyöneet rahoituspäällikön ja varatoimitusjohtajan tekemien sopimusten valvonnan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinta on selvittänyt tapausta Finavian tutkintapyynnön perusteella.

Johdannaissopimuksista on aiheutunut Finavialle 34 miljoonan euron tappiot.

Tutkintapyynnössä mainitut johdannaissopimukset on tehty vuosina 2009–2011. Finavia teki tutkintapyynnön 15. syyskuuta 2015.

Jo ennen Finaviaa entinen lentäjä Horst Weckström teki asiasta tutkintapyynnön poliisille huhtikuussa 2015.

Myös Valtiontalouden tarkastusvirasto selvittää

Finavian johdannaiskaupoista syntyneiden epäselvyyksien selvittäminen jatkuu myös Valtiontalouden tarkastusvirastossa. Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) on luvannut kertoa johdannaiskauppojen selvittämiseen liittyvistä asioista ensi tiistaina.

Valtiontalouden tarkastusvirasto aloitti viime vuoden lopulla harvinaisen laillisuustarkastuksen Finaviassa siitä, miksi valtio lopetti oikeustoimet Finavian entistä johtoa kohtaan.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi torstaina, että Finavian toiminnasta vastaava liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner saa VTV:n alustavassa raportissa kovia moitteita toiminnastaan.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan Eero Heinäluoman (sd.) mukaan mistään jatkotoimenpiteistä Bernerin osalta ei kuitenkaan ole toistaiseksi keskusteltu.

Korjattu 27.5.2016 klo 13.17: Aiemmin artikkelissa luki, että poliisi epäilee kahta Finavian entistä johtohenkilöä rikoksesta. Todellisuudessa poliisin mukaan on syytä epäillä rikoksesta neljää Finavian entistä johtohenkilöä. Artikkelliin on lisätty tieto siitä, että kaksi muuta epäiltyä ovat entinen toimitusjohtaja ja entinen talousjohtaja.

Täydennetty 27.5.2016 klo 16:50: Jo ennen Finaviaa entinen lentäjä Horst Weckström teki asiasta tutkintapyynnön poliisille huhtikuussa 2015.