Vuosikymmenten kiistaan haetaan sopua Etelä-Savossa – Kansanedustajat patistavat osapuolia neuvottelupöytään

Kymmeniä vuosia jatkuneeseen eripuraan haetaan ratkaisua hallituksen torstaisen maakuntapäätöksen jälkeen. Kansanedustajien mielestä Savonlinna saa äänensä kuuluviin vain osallistumalla neuvotteluihin.

Kotimaa
Tippaletku käsivarressa
Adam Bellgrau / Yle

Niin savonlinnalaiset kuin muut maakunnan kansanedustajat patistelevat Savonlinnan päättäjiä mukaan Etelä-Savon maakunnan neuvottelutyöryhmiin. Vaikka Savonlinnassa on vahva tahto kuulua Pohjois-Savoon, on savonlinnalaisten kansanedustajien Heli Järvisen, Hanna Kososen ja Kaj Turusen mielestä viimeistään nyt aika osallistua Etelä-savon sosiaali-ja terveysalueen muodostamiseen. Kansanedustajat toteavat, että vain osallistumalla Savonlinna voi saada äänensä kuuluviin.

Keskustalainen Kosonen ja Perussuomalaisten Turunen ovat sitä mieltä, että ministerityöryhmän päätös sijoittaa Savonlinna Etelä-Savon maakuntaan on oikea. Vihreiden Järvinen epäröi kantaansa, mutta sanoo ymmärtävänsä savonlinnalaisten tahtoa kuulua Pohjois-Savoon.

– Vaalipiirin osalta maakuntajako tarkoittaa isoa lovea, sillä Joroinen, Heinävesi ja Iitti siirtyvät muihin vaalipiireihin. 15000 asukasta siirtyy muualle, laskee Järvinen.

– Päätös vähentää Etelä-Savon väkilukua, mikä on maakunnalle merkittävä asia. Heinäveden ja Joroisenkin olisin mielellään pitänyt osana maakuntaa. Nyt pitää entistä vahvemmin tehdä yhteistyötä, pohtii Kosonen.

Myös mikkeliläinen Satu Taavitsainen (sd.) on pahoillaan Joroisten ja Heinäveden lähdöstä, mutta tyytyväinen siihen, että Pieksämäki ja Savonlinna säilyvät maakunnan osana.

Työnjaon pohtimista ilman sanelupolitiikkaa

Hanna Kosonen muistuttaa, että maakunta ei edelleenkään ole pienimpien joukossa, sillä vieläkin pienempiä maakuntia on olemassa.

Kaj Turunen sanoo, että savonlinnalaisten pitää suhtautua korkeimman valtiovallan viestiin vakavasti. Turusen mielestä Pieksämäki ja Savonlinna ovat tärkeä osa Etelä-Savoa. Jos jompikumpi vaihtaisi maakuntaa, koko Etelä-Savo olisi pakko jakaa.

– Tämä vahva viesti pitää ymmärtää ja ryhtyä neuvottelemaan, ilman sanelupolitiikkaa myöskään Mikkelin suunnalta. Sairaaloiden työnjakoa tulee pohtia rakentavassa hengessä. Pitää muistaa, että sekä Mikkeliin että Savonlinnaan on jäämässä alemman tason päivystys. Jos viesti on yhteinen, se menee jatkossa paremmin valtion hallintoon, pohjustaa Turunen.

– Toivon nyt kaikilta "käymme yhdessä ain, käymme aina rinnakkain" -asennetta, jotta saamme kaikille Etelä-Savon asukkaille hyvät ja yhdenvertaiset sote-palvelut turvattua. Ihmisiä varten kunnat ja maakunnat ovat olemassa, toteaa Satu Taavitsainen.

Myös pertunmaalainen Jari Leppä (kesk.) toivoo, että savonlinnalaiset tulisivat yhteisten neuvottelupöytien ääreen.

– Mikkelin sote on pitänyt koko ajan ovea auki Savonlinnalle. Pitää unohtaa vanhat kaunat, sillä turhan paljon on hävitty tällä kissanhännän vedolla. On pyrittävä tottakai järkevään työnjakoon.

Lakiesitys valmistunee syksyyn mennessä

Leppä arvioi, että lakiesitys uudesta maakuntajaosta valmistuu syksyyn mennessä. Lakiesityksen eduskuntakäsittely saattaa kuitenkin venyä jopa ensi vuoden puolelle.

– Loppupeleissä ratkaisu on eduskunnan käsissä, mutta laajalle lausuntokierroksellehan tämä nyt menee. Itse olisin sitä mieltä, että Joroisten osalta tilannetta pitäisi tarkastella vielä. Minusta Joroinen kuuluu Etelä-Savoon, sanoo Leppä.

– Tottakai savonlinnalaiset voivat ajaa viimeiseen asti Pohjois-Savoon liittymistä, mutta neuvotella kannattaa silti jo nyt, sanoo Heli Järvinen.

Ministeri: Työryhmä yksimielinen

Reformiministerityöryhmän jäsen, ministeri Lenita Toivakka (kok.) kertoo, että kaikkien viiden Etelä-Savon kunnan osalta virkamiesesitys sai työryhmän yksimielisen tuen.

– Palvelurakenne haluttiin pitää ehjänä, joten oli luontevaa, että Heinäveden ja Joroisten kunnat vaihtavat maakuntaa ja siirtyvät uuteen sote-alueeseen. Hyvien palvelurakenteiden säilyttäminen on tärkeää, jotta ihmiset saavat hyviä palveluita ja lähipalvelut turvataan. Nyt esitys lähtee lausuntokierrokselle ja kuulemme kuntien palautteen, kertoo virkamatkalta tavoitettu Toivakka.

Toivakan mielestä Etelä-Savon maakunta on luonteva alue palveluiden tarjoamiseen.

– Meillä on nyt mahdollisuus yhteistyöllä rakentaa maakunta, jossa palvelut turvataan jatkossakin. Se edellyttää alkuvaiheessa hyvää yhteistyötä kuntien kesken.