71 vuotta sitten kuolema tuli taivaalta ja maailma muuttui – Obama laski seppeleen Hiroshiman uhrien muistoksi

–  Meillä on yhteinen vastuu katsoa historiaa suoraan silmiin. Meidän on kysyttävä mitä voimme tehdä toisin välttääksemme vastaavanlaiset kärsimykset, sanoi Hiroshimassa puhunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Ulkomaat
Presidentti Obama laski seppeleen muistomerkille.
Presidentti Barack Obama laski seppeleen Hiroshiman uhrien muistoksi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kunnioittanut Hiroshiman atomipommin uhrien muistoa. Obama laski seppeleen muistomerkille

– 71 vuotta sitten sitten oli kaunis aamu. Sitten kuolema tuli taivaalta ja maailma oli muuttunut, Obama aloitti puheensa.

– Kaupunki tuhoutui tulimeressä. Silloin kävi selväksi, että ihmiskunnalla on välineet itsensä tuhoamiseen, Obama jatkoi.

Obama totesi tulleensa Hiroshimaan suremaan atomipommin uhreja - 140 000 ihmistä kuoli katastrofissa.

– Meillä on yhteinen vastuu katsoa historiaa suoraan silmiin. Meidän on kysyttävä mitä voimme tehdä toisin välttääksemme vastaavanlaiset kärsimykset.

Kuvassa Barack Obama
–  Meillä on yhteinen vastuu katsoa historiaa suoraan silmiin. Meidän on kysyttävä mitä voimme tehdä toisin välttääksemme vastaavanlaiset kärsimykset, Obama sanoi. Reuters

Obama totesi vierailunsa muistuttavan myös kaikista muista viattomista sodan uhreista.

Japanin pääministeri Shinzō Abe sanoi Obaman vierailun avaavan uuden aikakauden Japanin ja Yhdysvaltojen suhteissa.

Obama on ensimmäinen Yhdysvaltain istuva presidentti, joka vierailee Hiroshimassa. Yhdysvaltojen ydinpommi tuhosi kaupungin elokuussa 1945. Hiroshimassa kuoli ainakin 140 000 ihmistä.

Kaksi päivää myöhemmin Yhdysvallat pudotti atomipommin Nagasakin kaupunkiin, jossa kuoli noin 74 000 ihmistä.