Huijari sai papin lainaamaan seurakunnan rahoja – uskotteli avustuksen menevän hautauskuluihin

Itä-Suomen hovioikeus on muuttanut Lahden ortodoksiseurakunnan talousrikosjutun vahingonkorvaussummia. Molempien tuomittujen korvaukset alenevat tuntuvasti.

Kotimaa
Risti Hämeenlinnan ortodoksikirkon harjalla
Ville Välimäki / Yle

Lahden ortodoksiseurakunnan talousrikosjutussa tuomittujen vahingonkorvaukset ovat alentuneet Itä-Suomen hovioikeudessa.

Hovioikeus määräsi kahden tuomitun yhteisvastuulliseksi vahingonkorvaukseksi noin 78 000 euroa, kun Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli tuominnut heidät viivästyskorkoineen 120 000 euron korvauksiin ortodoksiseurakunnalle.

Jutussa ortodoksiseurakunnan kirkkoherra lainasi noin 100 000 euroa seurakunnan rahoja ulkomaalaistaustaiselle miehelle.

Oikeuden määräämästä korvaussummasta ulkomaalaistaustainen lainaaja vastaa kolmesta viidesosasta ja kirkkoherra kahdesta viidesosasta.

Lainaaja oli uskotellut kirkkoherralle, että rahat on tarkoitettu hänen sisarensa ja neljän lapsen hautauskuluihin. Heidän oli kerrottu kuolleen Syyrian sisällissodassa.

Talousapua saaneen miehen puolentoista vuoden vankeustuomio ei muuttunut hovioikeudessa. Tuomio tuli kolmesta törkeästä petoksesta ja yhdestä petoksesta. Myös kirkkoherran sakkotuomio luottamusaseman väärinkäytöstä pysyi ennallaan.

Molemmat syytetyt vaativat hovioikeudessa syytteiden hylkäämistä.