Sucros haluaa tuottaa lisää suomalaista sokeria

Sokeriyhtiö Sucros haluaa kasvattaa sokerin viljelyä merkittävästi. EU:n sokerikiintiöt poistuvat ensi vuonna, joten viljelyalaa voidaan kasvattaa.

talous
Sokerijuurikaskasa Lännen Tehtailla Säkylässä
Samu Auranen / Yle

Sokeriyhtiö Sucros haluaa lisätä sokerijuurikkaan viljelyalaa Suomessa yli 30 prosentilla. Syynä on se, että EU:n maakohtaiset sokeriviljelykiintiöt ja hintasäätely poistuvat ensi vuonna.

– Vaikka kilpailu tulee kiristymään, on suomalaisilla hyvät mahdollisuudet myös hyötyä kiintiöiden poistumisesta, Sucros tiedottaa.

Sokerijuurikkaan toimialaneuvottelut vuodelle 2017 on aloitettu perjantaina Sucroksen ja maa- ja metsätalousministeriön välillä.

Lisää kilpailua

Suomen maakiintiö on tähän asti ollut 81 miljoonaa kiloa. Jatkossa kiintiötä ei siis ole, ja Sucros tavoittelee noin 100 miljoonan kilon vuosituotantoa.

Markkinoilla on tilaa kotimaiselle sokerille.

Sucroksen toimitusjohtaja Matti Sipilä

Sucros arvioi, että sokerikiintiön poistuminen lisää kilpailua. Suomen kannalta ongelma on, että Keski- ja Etelä-Euroopassa satokausi on pitkä ja sadot kaksinkertaisia.

Investointeja Säkylään

Sucroksen toimitusjohtaja Matti Sipilä sanoo, että Suomen sokeriomavaraisuus on tällä hetkellä vain 45 prosenttia. Yhtiö on aloittanut talven aikana mittavat investoinnit Säkylän tehtaan juurikkaan vastaanoton tehostamiseksi.

– Markkinoilla on tilaa kotimaiselle sokerille. Voimme nostaa Säkylän tehtaamme kapasiteettia nopeasti ilman merkittäviä investointeja, sanoo Sucroksen toimitusjohtaja Matti Sipilä.

Tämän vuoden sadosta ei vielä voi sanoa mitään, mutta kevät on ollut juurikkaan viljelyn kannalta hyvä. Sokerijuurikasta viljelee Suomessa 705 viljelijää pääosin Säkylän sokeritehtaan lähellä Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.