Sote-uudistus vauhdittaa terveysmatkailua – Lappeenrantaan yksityinen palvelukortteli

Sote-uudistuksen yhteydessä tapahtuva palveluiden yksityistäminen avaa uusia mahdollisuuksia terveysmatkailuun. Yhtiöittäminen mahdollistaa esimerkiksi Eksoten alueella terveysturisteille tarkoitetun osaston avaamisen keskussairaalan yhteyteen. Lappeenrannassa terveysturisteja hoidetaan pian myös entisen Armilan koulun alueelle valmistuvassa yhteisöllisen asumisen palvelukorttelissa.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Sote-uudistus saattaa lopulta tuoda keskieurooppalaisia terveysturisteja Saimaan alueelle. Terveyspalveluiden yhtiöittäminen avaa mahdollisuuden terveysturismin kehittämiseen.

– Kiinnostus terveysturismiin ja sitä kautta hankittaviin lisärahoihin lisääntyy palveluiden kilpailuttamisen myötä. Voisimme hyödyntää lentokenttää asiakkaiden tuomisessa, pohtii Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole määritelty, mitä palveluita sote-uudistuksen yhteydessä lopulta tullaan yhtiöittämän. Itkonen pitää kuitenkin todennäköisenä terveyskeskustoiminnan ja jopa tiettyjen sairaalan osien yhtiöittämistä. Varsinainen toiminnan ydin ja keskussairaalan päivystys säilyisivät julkiisen palvelun tuotantona.

Kannattava toiminta edellyttää isoja potilasmääriä, eikä riskiä voi ottaa julkisella rahoituksella koko ajan

Pentti Itkonen

Terveysturismi on kannattavaa liiketoimintaa, jos potilasvirta on ympärivuotista ja asiakasmäärät riittävän suuria.

– Tämä on iso asia ja vaatii riskinottoa, täytyy olla valmis tekemään merkittäviä investointeja. Kannattava toiminta edellyttää isoja potilasmääriä, eikä riskiä voi ottaa julkisella rahoituksella koko ajan, sanoo Itkonen.

Aiemmat suunnitelmat terveysturistien saamisesta Etelä-Karjalaan kariutuivat siihen, että julkista sairaalaa olisi käytetty terveysturistien hoitoon. Näin saattaa käydä sote-uudistuksen jälkeenkin, mutta tuolloin kyseisiä sairaalan tiloja hallitsee yhtiöitetty terveyspalveluja myyvä yhtiö.

Tärkeä osa terveysturismia on suorien lentoyhteyksien avaaminen Saimaalta Keski-Eurooppaan, jolloin hoitoon ja lomalle tulevia asiakkaita saataisiin suorilla lennoilla Lappeenrantaan. Terveysturismi väistämättä lisääntyy, kun EU-maiden kansalaisilla on entistä suurempi vapaus valita hoitopaikkansa.

– Terveysturismin kysyntä laajenee nopeasti kun ihmiset alkavat ymmärtää valinnanvapauden merkityksen ja valitsevat erilaisia tapoja käyttää rahoja omaksi hyväkseen, sanoo Itkonen.

Entisen koulun ympärille nousee palvelukortteli Lappeenrantaan

Ensimmäisenä terveysmatkailu alkaa Etelä-Karjalassa entisen Armilan koulun yhteyteen rakentuvassa yhteisöllisen asumisen palvelukorttelissa. Tästä haetaan mallia uudenlaiseen kaupunkiasemiseen.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Koulun entisistä luokkahuoneista peruskorjataan yksiöitä ja kaksioita. Lisäksi korttelin omistava Assi Group suunnittelee kahta uudisrakennusta maanalaisine pysäköintitiloineen. 

Kaikkiaan Armilanlinnaan on tulossa vuokrattavia asuntoja 60–70, joiden asukkailla on mahdollisuus hyödyntää tarjolla olevia hyvinvointipalveluja.

Osa asunnoista on tarkoitus vuokrata hostellikäyttöön, jolloin niitä voivat hyödyntää terveysmatkailijat

– Tänne voisi tulla ihminen saamaan fysioterapiaa sairaalajakson jälkeen vaikkapa pariksi viikoksi, ennen kuin hän palaa omaan kotiinsa, pohtii kiinteistöjohtaja Markku Hokkanen Assi Group Oy:stä.

Kuntoutuksen voisi maksaa vakuutusyhtiö tai sairaanhoitopiri, jos toiminta hyväksytään osaksi yksityistä terveydenhuollon palvelutuotantoa.

– Tästä ei ole tulossa vanhustentaloa tai palvelutaloa, vaan asunnot ovat normaaleja vuokra-asuntoja, jatkaa kiinteistöjohtaja Markku Hokkanen.

Koulun osalta saneeraustöiden pitäisi alkaa tänä syksynä ja uudisrakennustenkin pitäisi olla valmiit vuoden 2017 lopulla.