1. yle.fi
  2. Uutiset

Maakuntajako mahdollistaa: Valamon munkkiluostarista tulee nyt aidosti pohjoiskarjalainen

Mielikuvissa Valamon luostari on jo pitkään sijoitettu Pohjois-Karjalaan. Virallisesti munkkiluostari vaihtaa maakuntaa vuoden 2019 alusta.

Kotimaan uutiset
Uuden Valamon luostarin kirkko.
Uuden Valamon luostarin kirkko Heinävedellä.YLE / Ari Haimakainen

Toistaiseksi Etelä-Savossa sijaitsevassa Heinäveden Valamon luostarissa vierailee vuosittain yli 100 000 kävijää. Vuonna 2019 kunta munkkiluostareineen liitetään Pohjois-Karjalaan. Valamossa päätös otetaan tyynesti vastaan.

– Joitain vuosia sitten on tehty tutkimus, jossa kysyttiin, että mitkä ovat kaksi Pohjois-Karjalan tunnetuinta ja suurinta matkailukohdetta ja tulokseksi tuli: Koli ja Valamo. Tämä on ihan luontainen suunta ja ajatus meille kaikille, kertoo Valamon luostarin myynti- ja markkinointipäällikkö Jaana Nykänen.

Heinävetisillä matkailuyrittäjillä on nyt paljon mahdollisuuksia.

Jaana Nykänen

– Heinävetisillä matkailuyrittäjillä on nyt paljon mahdollisuuksia, kun liitymme Pohjois-Karjalaan. Siellä on toimiva matkailuorganisaatio ja pääsemme moneen mukaan, Jaana Nykänen jatkaa.

Munkkiluostari terästää koko maakunnan matkailua

Pohjois-Karjalan matkailun alueorganisaation Karelia Expertin ohjelmajohtaja Susanna Saastamoinen iloitsee, että valtakunnallisesti merkittävä matkailukohde tulee virallisesti, eikä vain mielikuvissa, Pohjois-Karjalaan.

– Valamon luostari on ainoa paikka Suomessa, missä on luostari. Hyvin omalaatuinen, matkailukäytössä oleva luostari, jolla on osittain juuret Venäjän Karjalassa. Eli historiallisestikin meille hyvin tärkeä. Sillä on lisäarvoa suomalaisille matkailijoille, mutta myöskin vetovoimaa ulkomailla. Se on matkailijamäärältään iso ja mielikuvallisesti, imagollisesti yksi Suomen kärkituotteista. Sitä on ilo viedä maailmalle, Susanna Saatamoinen toteaa.

Se on matkailijamäärältään iso ja mielikuvallisesti, imagollisesti yksi  Suomen kärkituotteista. Sitä on ilo viedä maailmalle.

Susanna Saastamoinen

Saastamoisen mukaan Valamo virkistää koko Pohjois-Karjalan matkailua. Suunniteilla on jo luostariin liittyviä matkailutuotteita, joilla saadaan houkuteltua yöpyjiä muuallekin Pohjois-Karjalaan.

– Kyllä se voi buustata koko Pohjois-Karjalan matkailua, koska se on sitten virallisesti osa meitä. Matkailija ei tosin tunne kunta- ja maakuntarajoja. Esimerkiksi kiinalaisille Pohjois-Karjala on hirveän pieni alue, jolloinka me puhumme siellä Lakeland-alueesta ja jopa koko Suomesta tai Skandinaviasta. Maakuntarajoilla on meille itsellemme enemmän merkitystä kuin matkailijoille.

Lue seuraavaksi