Maratonharrastaja lastaa erityislapset kärryyn ja aikoo juosta 21 km taipaleen

Mies juoksee juoksuradalla työntökärryn kanssa, kyydisssä istuu lapsi. Pikku hiljaa kierroksia kertyy lisää. Jukka Stolt aikoo heinäkuun lopulla olla siinä kunnossa, että kärryn kanssa sujuu 21 km taival. Kyse on hyväntekeväisyystempauksesta, jolla haetaan rahaa hämeenlinnalaiselle koululle. Erityislapset ovat innoissaan.

Kotimaa
Maratonharrastaja Jukka Stolt ja juoksukärryissä oleva Lenni Jokipalo
Jukka Stolt juoksee Kaurialan kentällä lapsia juoksukärryssään.

Puolimaratoonari Jukka Stolt juoksee työntäen juoksukärryjä, joissa lepää multasäkki.

Hämeenlinnalainen Stolt harjoittelee heinäkuun lopulla juostavaa puolimartonia varten, jolloin hän kärrää kyydissään aina yhtä lasta kerrallaan.

Lasten täytyy tottua kärryihin, minuun ja vauhdin hurmaan

Jukka Stolt

Tällä kertaa on sovittu, että multasäkki nostetaan sivuun, koska treeneihin tulee myös viisi Hämeenlinnan Saaristen koulun lasta.

– Onkin mielenkiintoinen kysymys, että kumpaa on treenattava enemmän, kyydissä olemista vai juoksemista. Nyt on kyse erityislapsista. Lasten täytyy tottua kärryihin, minuun ja vauhdin hurmaan. Nämä ovat nyt kolmannet treenit, kertoo Stolt.

Pyörivä sora ei sovi vammaisten lasten koulun pihalle

Jukka Stolt on järjestämässä Hämeenlinnan Saaristen koulun hyväksi järjestettävää tapahtumaa “Suuntana elämä” (siirryt toiseen palveluun), jossa on mukana Stoltin itsensä juoksema puolimaraton ja kaiken kansan konserttitapahtuma.

Tempauksella kerättävä raha on tarkoitus käyttää Saaristen koulun pihan kunnostusta varten.

Erityiskoulun kentän pyörivä sora ja kivet hankaloittavat liikuntavammaisten lasten välituntileikkejä. Stolt toivoo, että rahaa tulisi tarpeeksi koko pihan remonttia varten.

– Kun kuulin mikä on tilanne, niin sanoin että hoidetaan tämä kuntoon.

"Juokse kovempaa, Jukka"

Treenipäivänä paikalle pelmahtaa viisi Saaristen koulun oppilasta. Aluksi sovitaan, kuinka monta kierrosta jokainen saa olla kyydissä.

Ensimmäisenä kärryihin pääsee Lenni.

Vuoroaan odotteleva neljäsluokkalainen Frans Kauppinen selittää, että vauhti tuntuu päässä ja sydämessäkin.

– Kahteen viikkoon en ole saanut olla kärryn kyydissä, muistuttaa Frans.

Kahteen viikkoon en ole saanut olla kärryn kyydissä

Frans Kauppinen

Hänen irokeesin poninhäntä on avattava, että kypärä mahtuu paremmin päähän. Turvavyöt napsahtavat kiinni ja Jukka ja Frans lähtevät matkaan.

– Juokse kovempaa, Jukka!

Uutterasti Jukka Stolt kiertää aurinkoisella urheilukentällä juoksurataa. Osa lapsista odottelee rauhassa penkillä omaa vuoroaan, toiset juoksentelevat edes takaisin urheilukentän portaita.

Juoksukärryn kyydissä on hienoa olla

Topi Halonen kiipeää äitinsä Teijan syliin oman kierrosurakkansa jälkeen. Äiti tietää, että juoksukärryn kyydissä oleminen on pojalle tosi mieluisaa.

– Topi tykkää treenaamisesta. Kotonakin kun käydään lenkillä, niin vauhtia saisi olla aina vain enemmän ja enemmän, nauraa Teija.

Stoltin ideoima juoksutempaus ilahduttaa Topin äitiä Teijaa, joka toimii myös Saaristen koulun vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtajana.

Kerättävä raha tulee yhdistykselle tarpeeseen, mutta juoksemisen tuottamaa vauhdin hurmaa on ihana seurata.

– Periaatteessa näillä lapsilla on ihan samanlaiset tunteet ja tarpeet kuin kaikilla muillakin, mutta keino ilmaista itseään on usein vähän vajavainen, Halonen tietää.

– Hihkumista, huitomista ja ihan semmoisia perinteisiä riemun merkkejä. Ja pikkuisen sitä vastustamista, se kypärä ei ole kauhean ihana asia.

Jukka Stolt pyyhkii hikeä otsaltaan ja vakuuttaa harjoittelevansa tiukasti koko kesän.

– Ainakaan mun kuntooni tämä ei kaadu, olen treenannut ahkerasti. On hienoa, että saa tehdä vielä jotain näin oikeasti tärkeää työtä.

Suuntana Elämä järjestää Saaristen Koulun Vanhempainyhdistyksen tapahtuman, jonka tulot käytetään Saaristen koulun lasten hyväksi. Tilaisuus on 30.07.2016 juostavan Hämeenlinnan kaupunkimaratonin yhteydessä.