"Vanhan korjaamista pelätään turhaan" – hirsirakennus on kiitollinen remontoitava

Valtakunnallisesti arvokkaiden rakennusten määrässä on Museoviraston mukaan suuria alueellisia eroja. Perinnerakentajan mukaan vanhan korjaaminen ei useinkaan ole niin vaikeaa kuin ajatellaan, vaan esimerkiksi hirsirungon vauriot voi korjata, olivatpa ne sitten missä kohdassa taloa tahansa.

Kotimaa
Vinnin tila Jämsässä
Simo Pitkänen / Yle

Keski-Suomen rakennuskanta on nuorta: suurin osa rakennusperinnöstä on toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta – enimmäkseen 1970-luvulta. Rakennusten arvo selviää vasta, kun vuodet kuluvat.

Vinnin tila Jämsässä
Simo Pitkänen / Yle

Tällä hetkellä osassa Keski-Suomen kunnissa ei ole ainoatakaan Museoviraston listaamaa (siirryt toiseen palveluun), valtakunnallisesti merkittävää rakennusta.

Vinnin tila Jämsässä on yksi poikkeuksista: tilalla on niin rakennus- ja kulttuurihistoriallista kuin arvoa kuin muinaismuistoa. Tilan ohella kaupungissa on muutakin arvokasta rakennusperintöä, jonka kaupunki pyrkii säilyttämään.

Jämsän kaupungille testamenttilahjoituksella siirtyneen Vinnin tilan remontti alkoi tammikuussa, ja se valmistuu juhannukseen mennessä.

Vanhat muodot ja materiaalit

Työnjohtaja Ilkka Silénin mukaan yllätyksiä on Vinnin tilan remontin varrella vastaan tullut vähän ja esimerkiksi hirsikorjauksia on tarvittu vähemmän kuin etukäteen arvioitiin.

Vinnin tila Jämsässä
Simo Pitkänen / Yle

– Kaikki vanha säilytetään, mikä voidaan. Mitään ei muuteta, esimerkiksi värit pysyvät sellaisiana kuin ne ovat olleetkin. Periaate on, ettei ylikorjata.

Perinnerakentajana Silén toivoo, että rakennuksista pidettäisiin huolta, eikä niitä lähdettäisi muuttamaan materiaaleja tai ulkomuotoa.

– Lisärakennukset eivät ole koskaan kiinteistölle hyväksi.

Silénin mielestä hirsirakennus on kiitollinen remontoitava: oli vaurio sitten missä kohdassa rakennusta tahansa, se voidaan korjata.

– Vanhan remontoimista pelätään ihan turhan paljon, vaikka hirsitalon voi korjata lattiasta kattoon. Aina kannattaa kysyä neuvoa ammattilaisilta.

Uudet eristeet ja hengittävät pinnat

Vinnin tilan remontissa uusitaan päärakennuksen esimerkiksi lattiat perusteellisesti maapohjasta ja tukirakenteista lähtien. Uuteen lattiaan lyötävistä lankuista noin noin 80 prosenttia on vanhoja.

Vinnin tila Jämsässä.
Simo Pitkänen / Yle

Myös hirsiä on vaihdettu, tulisijat kunnostettu, sisäseinien pinkopahvit poistettu ja hirret puhdistettu ennen uutta tapetointia.

Vanhoissa rakennuksissa käytetyt sammal- ja purueristeet korvataan nykyisin selluvillalla. Eristyksen ja sisäpintojen uusiminen puhdistaa Silénin mielestä merkittävästi vanhan talon huoneilmaa.

– Monta kertaa vanhassa rakennuksessa haju tulee eristeestä. Esimerkiksi rintamamiestalossa rungon vanhalle haisevat kakkosneloset voi käsitellä jollain. Sitten vain uudet villat ja pinnat.

Pintamateriaaleissa on Silénin mukaan tärkeää varmistua hengittävyydestä. Esimerkiksi osassa paperitapeteissa kuvioinnit on muovipainatettu.

– Hengittävyys on helppo testata: jos tapetin kastelee, vesi menee paperitapetin läpi.

Tulevaisuus vielä auki

Testamenttilahjoituksen ehdo edellyttää Jämsän kaupunkia käyttämään Vinnin tilaa jatkossa taiteen ja kulttuurin edistämiseen.

Vinnin tila Jämsässä
Simo Pitkänen / Yle

Jämsän teknisen johtajan Tarja Kuisman mukaan tilan tulevaisuuden tarkat suunnitelmat ovat vielä auki, mutta mahdollisuuksia on paljon.

– Toive olisi, että tila pysyisi asuttuna. Että olisi toimintaa, silmälläpitoa ja huolenpitoa. Kun rakennus on tyhjillään, niin se ei ole sille koskaan hyväksi.

Kuisman mukaan yksi vaihtoehto voisi olla tarjota tilaa taiteilijalle, joka voisi asua ja tehdä taidetta siellä, myös kahvilakäyttöä on pohdittu.

Ilkka Siléniä ja Tarja Kuismaa haastatteli Terhi Pirilä-Porvali.