Veneturma vei lähes koko kylän – 270 vuotta vanha onnettomuus edelleen mysteeri

Luumäellä muistellaan sunnuntaina 270 vuoden takaista järkyttävää onnettomuutta. Kylän 16 asukkaasta 14 menehtyi kirkkomatkalla Kivijärvellä.

Kotimaa
Kirkkovene vesillä
YLE Etelä-Karjala

Luumäen Kontulan kylän asukkaat olivat viettämässä tavanomaista helluntaipäivää vuonna 1746. Kylän omalla kirkkoveneellä oli soudettu Kivijärven yli helluntaikirkkoon. Kaikki 16 asukasta mahtuivat yhteen ja samaan veneeseen.

Paluumatkalla kuitenkin tuuli yltyi ja vene kaatui. Kuudestatoista kyläläisestä 14 menehtyi onnettomuudessa. Ainoastaan kaksi naista jäi henkiin. Osa veden varaan joutuneista hukkui, osa kylmettyi kuoliaaksi.

Tapaus oli 270 vuotta sitten merkittävä tapahtuma Luumäellä ja sitä muistellaan edelleen.

Onnettomuuden syy edelleen epäselvä

Luumäkeläinen kirkkoveneharrastaja Voitto Pesu on harrastuksensa kautta kiinnostunut tapauksesta ja hän on myös selvitellyt tapauksen historiaa. Vaikka onnettomuudesta löytyykin tietoa historiankirjoista, ei tapahtumille ole löytynyt selvää selitystä.

Vene kaatui Muuraissaaren koilliskulmassa, jossa se oli joutunut kovaan sivutuuleen ja aallokkoon. Samalla kohtaa saaren ranta on jyrkkää kalliota, mikä on estänyt veden varaan joutuneiden pääsyn maalle.

Kivijärven luonnonolot hyvin tuntevaa Pesua kuitenkin häiritsee onnettomuusveneen reittivalinta.

– Olen miettinyt sitä paljon, että miksi he lähtivät paluumatkalla kiertämään Muuraissaarta tavallaan väärältä puolelta, pidempää reittiä, Pesu pohdiskelee.

Yksi selitys Pesun mielestä voisi olla perinteinen kirkkoveneiden kilpailu. Kontulan kyläläisten kotimatka kulki osittain samaa reittiä Kokon kyläläisten kanssa. Pidempi reitti selittyisi kilpailutilanteen välttelyllä.

Muistosoutu sunnuntaina

Sunnuntaina tulee onnettomuudesta kuluneeksi tasan 270 vuotta. Tapausta muistettiin viimeksi kirkkovenesoudulla kymmenen vuotta sitten.

Silloin muistosoudun saama julkisuus poiki lisätietoja tapauksesta. Esimerkiksi onnettomuuden tarkka paikka selvisi muistosoudun jälkeisistä yhteydenotoista. Voitto Pesu toivoo, että tällä kertaa kävisi samoin ja vuosisatoja ihmisten mieliä kalvanneeseen mysteeriin saataisiin lisää selvyyttä.