1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Porissa uudenlainen kokeilu lasten puhevikojen korjaamisessa

Alle kouluikäisten puheterapeuteista on pulaa. Porissa kokeillaan, voisiko puheterapeutin sijasta apua olla puheopettajista. Ratkaisu on herättänyt myös arvostelua, koska palvelun antaja on demaripoliitikko.

Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Porissa alkaa kesällä uusi kokeilu alle kouluikäisten lasten puheen ongelmien hoitamisessa.

Tähän saakka palveluja on annettu puheterapiassa. Puheterapeuteista on kuitenkin pulaa ja varsinkin "ääntämisenjono" on Porin perusturvan terveys- ja hyvinvointipalveluiden johtajan Esko Karran mukaan pitkä.

Porissa kokeillaan, voisiko puheterapeuttien sijasta apua olla puheopettajan vastaanotolla käymisestä. Tähän saakka puheopettajat ovat toimineet kouluissa kouluikäisten kanssa.

– Tämä on nyt ihan uudenlainen kokeilu ja katsomme vuoden loppuun mennessä, mitä tuloksia saadaan. Vanhemmille kerrotaan kokeilusta ja heillä on oikeus päättää, lähteekö lapsi mukaan, Karra sanoo.

Tämä on nyt ihan uudenlainen kokeilu ja katsomme vuoden loppuun mennessä, mitä tuloksia saadaan.

Terveys- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Esko Karra

Perussuomalainen arvostelee

Kokeilu on herättänyt myös arvostelua. Porin kaupunginvaltuuston varajäsen Marko Järvinen (ps.) nosti torstaina esille blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että palvelua antaa sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettu, erityisopettaja Sonja Myllykoski, joka on perusturvalautakunnan jäsen. Kokeilusta päätti perusturvalautakunta.

– Palvelun ostoon varattu rahasumma on 19 800 euroa loppuvuodelle. Miksi ostoa ei kilpailutettu? Miksei palvelun ostoa tarjottu muille porilaisille erityisopettajille, joilla olisi pätevyys opetuksen järjestämiseen? Järvinen kysyy.

Esko Karran mukaan päätöstä ei olisi ollut pakko viedä lautakuntaan, mutta näin päätettiin tehdä juuri sen takia, että Myllykoski on lautakunnan jäsen. Myllykoski jääväsi itsensä päätöksenteosta.

Yksikään lautakunnan jäsen ei vastustanut ratkaisua, Karran mukaan myöskään kukaan perussuomalainen ei kyseenalaistanut päätöstä. Karra vakuuttaa, että jos ehdotus olisi herättänyt vastustusta, esitys olisi vedetty pois.

Miksei palvelun ostoa tarjottu muille porilaisille erityisopettajille, joilla olisi pätevyys opetuksen järjestämiseen?

Varavaltuutettu Marko Järvinen (ps.)

Myllykoski aktiivinen

Esko Karran mukaan muita puheopettajia ei ole mukana kokeilussa, koska Sonja Myllykoski itse on ollut aktiivinen kokeilun aloittamiseksi.

– Myllykoski saattaa hakea virkavapautta koulutyöstään pystyäkseen tekemään puheopetusta perusturvalle, Karra sanoo.

Perusturvan mukaan palvelulla on tarkoitus lyhentää puheongelmiin liittyviä hoitojonoja. Esko Karran mukaan aluehallintovirastolla ei ollut huomautettavaa kokeilusta.

Klo 18:11 Sonja Myllykoski kommentoi tapausta erillisessä artikkelissa.