Espanjansiruetana syö jopa koirankakat tieltään: "En suosittelisi ihmisille tai lemmikille ravinnoksi"

Espanjansiruetanan torjuntaan kannattaa ryhtyä nyt, ennen kuin etanat ennättävät munimaan. Helsingin kaupunki kerää havaintoja vieraslajista verkkopalvelussa kerrokartalla.hel.fi.

Espanjansiruetana. Kuva: Yle

Helsingin kaupunki järjesti ensimmäisen ison operaation espanjansiruetanan torjumiseksi Lauttasaaressa viime kesänä.

Asukkaat metsästivät etanoita iltahämärissä noin viikon ajan. Rakennusvirasto oli tuonut paikalle erityisen jäteastian, josta etanat kuljetettiin Korkeasaareen. Siellä ne keitettiin eläimille ruuaksi.

Ympäristökeskuksen kaupunkiekologi Hanna Seitapuro ei kuitenkaan suosittele, että espanjansiruetanoita tarjoaisi omalle lemmikille ravinnoksi.

– Etanat ovat kaikkiruokaisia ja syövät maastosta ihan mitä tahansa. Niiden laatu ravintona on hieman kyseenalainen. En suosittelisi ihmisille enkä lemmikkieläimille.

Seitapuron mukaan joillakin alueilla Helsingissä espanjansiruetanoiden on havaittu putsaavan jopa koirankakat tieltään.

Paras aika torjuntaan on nyt

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen mukaan paras aika torjua espanjansiruetanan leviämistä on juuri nyt, ennen kuin etanat ennättävät munia.

Yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa, joten ajoissa aloitettu torjunta voi pienentää loppukesän ja ensi vuoden etanamääriä.

Kotipuutarhuri voi tappaa etanat pudottamalla ne kiehuvaan veteen rapujen tapaan. Kuolleet etanat on turvallisinta laittaa muovipussissa sekajätteeseen, keitinveden voi kaataa viemäriin.

Avokompostiin tai pihan perälle etanoita ei kannata haudata, sillä tappajaetanankin nimellä tunnettu espanjansiruetana syö kuolleita lajitovereitaan.

Myös ennaltaehkäisy on tärkeää.

– Kun hankkii kukkia vaikka naapuripuutarhasta, pitää katsoa ettei kasvin tyvellä tai multapaakussa ole pieniä munia tai nuoria etanoita, kaupunkiekologi opastaa.

Sama sääntö pätee uuden mullan ja täyttömaan hankintaan: kannattaa varmistaa, ettei maa-aines tuo mukanaan kutsumattomia vieraita.

Etanahavaintoja kerätään kartalle

Seitapuron mukaan viranomaisten resurssit espanjansiruetanan torjuntaan ovat hyvin pienet. Niinpä kaupunkilaisilta toivotaan asiassa aktiivisuutta.

Etanahavainnoista voi ilmoittaa kaupungin verkkopalvelussa kerrokartalla.hel.fi/espanjansiruetana (siirryt toiseen palveluun).

– Yritämme selvittää, kuinka laajalla alueella espanjansiruetanoita on, missä on isoimmat esiintymät ja mistä niitä pitäisi torjua, Seitapuro kertoo.

Kaupunki on jälleen valmis toimittamaan hyvin organisoiduille talkooporukoille jäteastioita ja Korkeasaari voi ottaa vastaan suurempia eriä espanjansiruetanoita. Yksittäisten ihmisen ei kannata etanalöydöksiään Korkeasaareen kiikuttaa.

Kaupunki ryhtyy espanjansiruetanan torjuntaan silloin, jos vaarassa on isoja viljelysalueita tai muuten kasvillisuudeltaan erityisen herkkiä tai monimuotoisia alueita.