1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Kouvolan terveysjohtaja: Yhteispäivystyksen menettämistä ei tarvitse enää pelätä

Kymenlaakson sairaanhoitopiiri Carean hallitus päätti perjantaina esittää, että Kouvolassa voi jatkaa ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon yhteispäivystys. Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri uskoo, ettei sosiaali- ja terveysministeriöllä ole syytä vastustaa kahta yhteispäivystä Kymenlaaksossa.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri oli perjantaina tyytyväinen Kymenlaakson sairaanhoitopiiri Carean päätökseen esityksestä maakunnan sote-työryhmälle. Carean hallitus päätti yksimielisesti, että ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon yhteispäivystys tulee sekä Kotkaan että Kouvolaan.

– Päätöksellä on erittäin suuri merkitys Kouvolalle. Kouvolasta oli tulossa suurin häviäjä tässä sote-uudistuksessa, Kristeri sanoo.

– Saamme säilytettyä psykiatrisen sairaalan, erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen ja voimme tehdä leikkaustoimintaa järkevässä määrin myös tulevaisuudessa, hän jatkaa.

Kristeri uskoo, ettei valtio muuta päätöstä Kymenlaakson kahdesta päivystyksestä.

– Tietääkseni tähän päivystysasetusluonnokseen ja erikoissairaanhoidon keskittämiseen ollaan oltu tyytymättömiä vain Kouvolassa. Lisäksi Vaasassa on ollut joitain kielipoliittisia asioita. En pelkää, että tämä avaisi huolestuttavaa tai ei-toivottua kehitystä.

Kymenlaaksolaisten ratkaisua tukee maakunnan väestön jakautuminen vahvasti sen kahteen päätyyn Kouvolan ja Kotkan-Haminan seuduille.

– Sosiaali- ja terveysministeriöstä on jo kerrottu, että kun alueilla päästään yhteiseen ymmärrykseen palveluiden järjestämisestä, ministeriössä ei ole tarvetta siihen puuttua, Kristeri toteaa.

– Kyllä tämä on niin vahva kuntien ja Carean yhteinen mielenilmaus, ei tämä yhteispäivystyksen jatko Kouvolassa enää huoleta ollenkaan.

Eduskunta päättää syksyllä

Uuden terveydenhuoltolain pykälät ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintäneuvos Timo Keistinen sanoo, että lakimuutoksessa on tarkoitus jättää vain yksi yhteispäivystys jokaisen sairaanhoitopiirin alueelle. Lausunnolla oleva luonnos ei sisällä mahdollisuutta poikkeusluvasta kahdelle yhteispäivystykselle saman sairaanhoitopiirin alueella.

– Ainoastaan yliopistolliset sairaanhoitopiirit saavat päättää useammasta yhteispäivystyksestä, Keistinen toteaa.

Kymenlaakson kahden yhteispäivystyksen mallin mahdollisuutta tulla hyväksytyksi hän ei lähde arvioimaan, mutta myöntää, että lakiluonnos voi vielä muuttua.

– Tällä hetkellä pyydetään lausuntoja ja ne otetaan huomioon. Katsotaan, mitä mieltä eduskunta on syksyllä, Keistinen sanoo.

Keistinen korostaa lakimuutoksen tarkoitusta koota terveydenhuollon osaamista yhteen. Tähän tähdätään myös esimerkiksi pääkaupunkiseudulla laajasta väestöpohjasta huolimatta.

– Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on 1,6 miljoonaa asukasta. Silti sinnekään ei olla jättämässä kovin montaa yhteispäivystystä.