Kemera-tuet loppuivat kesken – Taimikot uhkaavat rehevöityä ja metsurit jäädä vaille työtä

Taimikonhoitotöihin ei saada enää uusia tukia, koska tälle vuodelle varatut Kemera-tukirahat loppuivat hakemusruuhkan vuoksi. Kaakon metsänhoitoyhdistyksen parikymmentä metsuria saattavat joutua loppuvuodeksi työttömiksi.

Taimitarha ja -viljelijä
Mäntytaimikkoa
Mauri Tikkamäki / Yle

Kemera-tukien loppuminen uhkaa jättää Kaakon metsänhoitoyhdistyksen parikymmentä metsuria loppuvuodeksi työttömiksi.

Taimikonhoitotöihin ei saada enää uusia tukia, koska tälle vuodelle varatut Kemera-tukirahat loppuivat hakemusruuhkan vuoksi. Metsurit lopettelevat parhaillaan istutustöitä ja siirtyvät sen jälkeen perkaamaan taimikkoja. Kemera-kohteita on sovittuna kuitenkin vain muutamia, eikä uusia tule.

– Metsureiden työllisyyden lisäksi Kemera-tuen loppuminen uhkaa taimikoita, mikäli varhaisperkaus jää tekemättä. Koivu saattaa vallata kuusi- ja mäntytaimikoita, jolloin metsän tuotto laskee.

Metsäneuvoja Heli Tulla Kaakon metsänhoitoyhdistyksestä kertoo, että Kemera-tuki on usein metsänomistajalle se porkkana, joka motivoi hoitamaan taimikkoa. Ilman tukirahaa esimerkiksi monelta kaupunkilaismetsänomistajalta saattaa jäädä metsäomaisuus huonolle hoidolle.

Metsänhoitoyhdistykset pelkäävät, että myös ensi vuonna Kemera-tuet loppuvat pahasti kesken. Silloin taimikoiden rehevöityminen vain jatkuisi.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti toukokuussa keskeyttää loppuvuodeksi kestävän metsätalouden Kemera-tukien myöntämisen. Kemeralla tuetaan metsänkasvatuksen alkuvaihetta.