Hyppää sisältöön

Hallitukselta oma esitys paikallisesta sopimisesta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vaitelias esityksen sisällöstä, koska se on vielä työmarkkinaosapuolten käsittelyssä.

Juha Sipilä Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Hallitus on omalta osaltaan antanut työmarkkinaosapuolille esityksensä paikallisen sopimisen mallista. Asiasta neuvotellaan samalla kuin kilpailukykysopimuksesta palkansaajien vaatimuksesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei perjantaina kertonut sopimuksen yksityiskohtia, mutta Suomen yrittäjien uusi toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avaa niitä omalta osaltaan blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Sopimusosapuolten ja yrittäjien välillä kiiistaa aiheuttanut luottamusmiehen asema paikallisena sopijana on hallituksen esityksessä ratkaistu määrittelemällä "uusi luottamusmies", joka ei olisi ammattiliittojen ohjailtavissa, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Neuvotteluosapuolet ovat Yle Uutisten tietojen mukaan yksimielisiä luottamusmiesjärjestelmästä, eivätkä näe hallituksenkaan esittämässä mallissa muutoksia luottamusmiehen määritelmään. Paikallisen sopimisen uudessa mallissa kanteen sopimuksista järjestäytymättömissä yrityksissä voisi tehdä luottamusmies eikä liitto kuten järjestäytyneissä yrityksissä.

.
.