Reviisori päivittelee Lahden korkojen suojausta: "yhdenlaista lottoamista"

Lahden kaupunginreviisori on saanut pyydetyt selvitykset kaupungin kohutuista johdannaissopimuksista. Kaupunki ei ole rikkonut omia sääntöjään, mutta säännöt ovat varsin väljät. Reviisorin mielestä säännöt sallivat kaiken.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Lahden kaupunginreviisori Juha Tapiola on päätynyt esittämään tilivelvollisille vastuuvapautta kaupungin vuoden 2015 tilinpäätöksestä. Tarkastuslautakunta päättää asiasta kesäkuun alussa.

Edellisellä kerralla tarkastuslautakunta ei puoltanut vastuuvapautta, sillä kaupungin johdon tekemät korkojen johdannaissopimukset epäilyttivät. Tarkastuslautakunta pyysi selvityksiä kaupunginhallitukselta, kaupunginjohtajalta ja konsernipalvelujohtajalta. Lisäksi ulkopuolista rahoitusalan asiantuntijaa pyydettiin antamaan lausunto Lahden johdannaissopimuksista.

Rahoitusalan professori Vesa Puttonen toteaa lausunnossaan kaupungille, että johdannaissopimuksilla on pyritty pienentämään kaupungin korkovirtariskiä eli suojautumaan koronnousulta. Se ei ole kaupungin sisäisen ohjeen vastaista.

Kaikki on sallittua.

Juha Tapiola

Puttonen kuitenkin toteaa samalla, että kaupungin rahatoimen linjaukset on hyvin yleisellä tasolla määritelty. Kaupungin säännöt mahdollistavat monimutkaisten johdannaisten käytön. Niiden hinnoittelu on monimutkaista ja raportointi päätöksentekijöille hankalaa.

Korkotasosta arvailuja

Vaikka kaupunginreviisori esittää vastuuvapauden myöntämistä, hän kuitenkin pitää kaupungin tekemiä johdannaissopimuksia järjettöminä.

– Kaupungin ohjeet eivät anna mitään rajoitteita johdannaisten tekemiselle. Kaikki on sallittua, sanoo kaupunginreviisori Juha Tapiola.

Tapiolan mielestä kaupunki on tehnyt riskialttiita sopimuksia.

– Esimerkiksi sellainen johdannaissopimus, jossa korkoa on pienennetty vuosina 2013-2022, mutta siinä vaiheessa, kun laina on maksettu jo kokonaan pois, kaupunki on sitoutunut maksamaan korkoa 20 vuotta eli vuodesta 2022 vuoteen 2042.

Kyllä tämä yhdenlaista lottoamista on.

Juha Tapiola

– Laina on sidottu markkinakorkoon, eli jos kuuden kuukauden euribor ei nouse lähelle 2,5 prosenttia, kaupunki joutuu maksamaan. Jos korkotaso pysyttelisi nollan tasossa, sieltä tulee pahimmassa tapauksessa yli 20 miljoonan kulut kaupungille. Alunperin on lähdetty hakemaan suojaa 13 miljoonan euron lainalle, päivittelee Tapiola.

– Näissä on otettu iso riski. On otettu näkemys, että korot nousevat huomattavasti. Kyllä tämä yhdenlaista lottoamista on.