Sokerineuvotteluissa väännetään kättä tuoton jaosta ja kuljetuskustannuksista

Sokeriyhtiö Sucros ja sokerijuurikkaan viljelijöitä edustava MTK:n sokerijuurikasvaliokunta neuvottelevat sokerin ensi vuoden tuotannosta. Viljelijäpuoli jakaa Sucroksen tavoitteen tuotannon kasvattamisesta, mutta ehdoista käydään neuvotteluja.

talous
Sokerijuurikaspeltoa Ulvilassa.
Lassi Nuolivaara / Yle

Sokerijuurikkaan viljelijät jakavat sokeriyhtiö Sucroksen tavoitteen kasvattaa sokerintuotantoa Suomessa. Suomen ainoan sokerinvalmistajan tavoitteena on, että Suomessa pystyttäisiin ensi vuonna tuottamaan sokeria sata miljoonaa kiloa.

Suomen sokerituotannon maakiintiö on tähän asti ollut 81 miljoonaa kiloa. Jatkossa kiintiötä ei ole, ja Sucros tavoittelee noin 100 miljoonan kilon vuosituotantoa. Yhtiö haluaa lisätä sokerijuurikkaan viljelyalaa yli 30 prosentilla.

Neuvottelut alkaneet

MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan puheenjohtaja Pekka Myllymäki sanoo, että viljelijät pitävät tuotannon kasvattamista hyvänä päämääränä.

Perjantaina alkaneissa neuvotteluissa Sucros ja tuottajat vääntävät kättä muun muassa siitä, miten sokerin tuotot jaetaan ja osallistuuko teollisuus nykyistä enemmän kuljetuskustannusten korvaamiseen.

Myllymäki korostaa, että neuvotteluissa on hankaluutena se, että EU:n sokerimarkkinoiden hintoja on tässä vaiheessa vaikea ennustaa puolentoista vuoden päähän, jolloin ensi vuonna tuotettua sokeria aletaan saada markkinoille.

Apua kuljetuskustannuksiin?

Viljelijäpuoli tuo esille että tuotantomäärien suunniteltu kasvattaminen lisää kuljetuskustannuksia. Sadan miljoonan sokerikilon tuottamiseksi täytyy Myllymäen mukaan kasvattaa miljardi kiloa sokerijuurikasta.

Sokerijuurikasvaliokunnan puheenjohtaja Pekka Myllymäki toivoo, että Suomessa otettaisiin mallia Euroopasta, jossa teollisuus osallistuu monissa maissa juurikkaan kuljetusten kustannuksiin.

Hinnasta kiisteltiin koko talvi

Edelliset sokerijuurikkaan hintaneuvottelut päättyivät keväällä pitkällisen kiistelyn jälkeen. Syksyllä alkaneet neuvottelut olivat vaikeat ja niiden ratkaisemiseen tarvittiin maa- ja metsätalousministeriön sovitteluapua.

Sokerijuurikasta viljelee Suomessa 705 viljelijää pääosin Säkylän sokeritehtaan lähellä Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.