Turkki raivostui USA:n joukoille – "Käyttäkää vaikka al-Qaidan tunnuksia"

Turkki ei hyväksy sitä, että Yhdysvaltain sotilaat Syyriassa käyttävät kurdien taistelujärjestön tunnuksia.

Syyria
Mevlüt Cavusoglu
Mevlüt CavusogluZurab Kurtsikisze / EPA

Turkki on raivostunut Yhdysvaltain asevoimille. Uutistoimisto AFP julkaisi torstaina valokuvia yhdysvaltalaisista erikoisjoukkojen sotilaista, jotka ovat mukana hyökkäyksessä Raqqan alueelle Syyriassa.

Kuvista ilmenee, että yhdysvaltalaissotilailla on asepuvuissaan myös kurdien aseellisen järjestön YPG:n tunnukset. Turkki on käytännössä sotatilassa kurdien kanssa.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu totesi, ettei Turkki voi hyväksyä sitä, että Turkin liittolainen käyttää YPG:n tunnuksia. Turkin mielestä YPG on osa kurdien työväenpuoluetta PKK:ta, joka on terroristijärjestö niin Turkin, EU:n kuin Yhdysvaltojenkin mielestä.

Yhdysvallat tulkitsee tilanteen niin, että YPG on paikallinen toimija, jonka kanssa voidaan tehdä yhteistyötä.

– Tässä tapauksessa neuvomme heitä käyttämään Daeshin [Isis-järjestöstä käytetty halveksiva nimi], al-Nusran tai al-Qaidan tunnuksia, kun he menevät muihin osiin Syyriassa, ja Boko Haramin tunnuksia Afrikassa, Cavusoglu jyrisi.

Pentagon ei ole kommentoinut AFP:n kuvia. Pentagonin tiedottaja kertoi yleisellä tasolla, että USA:n erikoisjoukkojen toimintatapa on yrittää sulautua paikalliseen yhteisöön oman turvallisuutensa parantamiseksi.

YPG:n sotilaat muodostavat pääosan siitä sotavoimasta, joka parhaillaan hyökkää kohti Isis-järjestön pääkaupunkinaan pitämää Raqqaa. Tavoitteena on vallata Raqqan pohjoispuolinen maasto. Operaation etenemisestä ei ole kerrtottu tarkempiaq tietoja. Uutistoimistojen mukaan Isis on tehnyt hyökkäyksen Turkin rajan läheisyydessä ja vallannut sieltä kuusi kylää.

Lähteet: AP, AFP