Kakkosen liikemiesveljekset rahoittamaan rakennusalan startup-yritystä – tekniikalla rakennuskustannukset voivat pudota jopa 50 prosenttia

Robotiikan ansiosta työvoimakuluissa voidaan säästää merkittävä osa rakennuskustannusten hinnasta. Tekniikka on myös aiempaa ympäristöystävällisempi, koska sillä voidaan välttää rakennusjätteen syntymistä.

Kotimaa
Fimatecin tekniikalla betoniin voidaan tehdä myös kuvioitu pinta.
Fimatecin tekniikalla betoniin voidaan tehdä myös kuvioitu pinta.Fimatec Oy

Imatralainen rakennusteknologian startup-yritys Fimatec Oy on saanut rahoituksen rakennustekniikkaa mullistavalle liikeidealleen. Sijoittajaveljekset Kyösti ja Kari Kakkonen ovat lähteneen Fimatecille rahoittajiksi yhtiönsä Joensuun Kauppa ja Kone Oy:n kautta. Toinen rahoittaja on Suomen valtion innovaatiorahoituskeskus Tekes. Pilotointivaiheessa on kyse yhteensä noin miljoonaluokan investoinnista.

Fimatec on kehittänyt ohjelmiston, jonka avulla rakennuselementtejä voidaan tulostaa 3D-tekniikkaa hyödyntäen. Yritys on jo valmistanut prototyypin ja nyt edessä on pilotointivaihe, jolloin rakennetaan teollisesti toimiva laite kaupallisille markkinoille.

– Tämä on enemmän robotiikkaa kuin 3D-tulostusta. Tarkoitus on tehdä uudella menetelmällä elementtejä ja myöhemmässä vaiheessa rakennuksia, Fimatecin toimitusjohtaja Arto Koivuharju kertoo.

Kakkonen kertoo saavansa rahoituskohde-ehdotuksia viikon jokaiselle arkipäivälle, mutta päätti tarttua Fimatecin ideaan tarkan harkinnan jälkeen.

– Tämä liikeideahan on aivan fantastinen ja mullistava, 3D-tekniikka on tulevaisuutta. Nyt prototyyppi on jo olemassa eli siitä osaamisesta on jo näyttöä, Joensuun Kauppa ja Kone Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen perustelee.

Rakennus syntyy nopeasti

Menetelmä tuo säästöjä rakennuskustannuksiin. Tulostusnopeus on neliömetri minuutissa.

– Työvoimakulut laskevat, kun robotti tekee, niin totta kai se tuo säästöjä. Olemme laskeneet 20-50 prosentin säästön perinteiseen rakentamiseen verrattuna, Koivuharju avaa laskelmia.

Myös Kakkonen on vaikuttunut menetelmän tuomista säästöistä.

– On aika vaikuttavaa, että ihan peruselementeissä aika- ja kustannustehokkuus on noin 25 prosenttia nykyisellään, varmaan suurempiakin kustannussäästöjä saadaan, Kakkonen kommentoi.

Myös rakennusarkkitehtuuri voi monipuolistua nykyisistä laatikkotaloista.

– Kustannussäästöt ovat jotakin ihan muuta, kun tehdään erikoisrakenteita, pyöreää seinää tai kahdeksan millin kohokuviointia, jota tällä laitteella voidaan myös tehdä. Sellaisia yksilöllisiä ratkaisuja, joita arkkitehdit piirtävät tällä tekniikalla saadaan varmaan puoleen hintaan toteutettua, Kakkonen laskeskelee.

Tähtäimessä ovat globaalit markkinat

Fimatecin tarkoituksena on tähdätä pääasiassa kansainvälisille markkinoille.

Tämä on myös tulevaisuutta globaalisti katsottuna, tällä on maailmanlaajuiset markkinat ja tämä on erittäin edustuksellinen, mullistava keksintö, Kakkonen hehkuttaa.

Menetelmällä voidaan rakentaa myös halpaa sarjatuotantoa.

– Tällä menetelmällä pystytään tekemään myös bulkkituotantoa esimerkiksi Intiassa tai jollakin alueella, jonne pitää saada äkkiä rakennettua yksinkertaisia, edullisia asuntoja, Kakkonen valottaa markkinakenttää.

Uusi tekniikka voi säästää myös ympäristöä.

Kun puhutaan 3D-tulostuksesta, niin tiedetään materiaalin käyttäytyminen ja syöttö eli käytännössä rakennusjäte jää kokonaan pois, Koivuharju kertoo.

Tavoitteena olla alansa paras

Maailmalla on myös paljon alalla kilpailevia yrityksiä, mutta Fimatecin tavoitteena on olla alansa paras.

– Tiedämme alalla noin 30 kilpailijaa, mutta olemme olleet liikkeellä jo monta vuotta, joten uskomme siihen, että systeemimme on erilainen ja paras, Koivuharju vahvistaa.

– Muualla tulostetaan yhtä tai kahta materiaalia kerralla ja me teemme tarvittaessa viittä eri materiaalia samanaikaisesti. Meillä on myös siis tukirankaa ja eristystä, Koivuharju kertoo Fimatecin eroista kilpailijoihin nähden.

Koivuharju kaavailee, että laitteiden tuotanto jätetään konepajoille, ja että Fimatec keskittyy jatkossa softan tuottamiseen.

Tällä hetkellä pilotointi työllistää suoranaisesti 12 ihmistä. Tulevien asiakkaiden on kaavailtu olevan elementtitehtaita sekä rakennusyhtiöitä.

Fimatecin suunnitelmana on saada laitteita myyntiin jo ensi vuonna, myös vienti on tarkoitus aloittaa samana vuonna.

– Markkinat ovat muualla kuin Skandinaviassa, muualla rakennetaan enemmän, Koivuharju perustelee.

Yritys ei kuitenkaan ole lähdössä pois Imatralta.

– Täällä säilyy tietotaito, Koivuharju lupaa.