Päivän uutistärpit: Sauli Niinistö lauantaivieraana kello 10.05 ja italialaiset kertovat pitkän iän salaisuuden

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään vieraana Ykkösaamussa. Kerromme tänään myös eteläitalialaisesta kylästä, jossa elää poikkeuksellisen paljon yli 100-vuotiaita.Tämän koosteen avulla pääset perille siitä, mitä tänään tapahtuu.

Kotimaa
Italian satavuotiaat.
Petri Burtsov/Yle Uutisgrafiikka

Sauli Niinistö haastattelussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on aamulla Jari Korkin haastateltavana TV1:n Ykkösaamu-ohjelmassa

Mitä jäi käteen presidentin vierailusta Valkoiseen taloon ja Viron-matkalta? Entä miltä näyttää maan talous nyt, kun hallitus on ehtinyt yhden vuoden ikään?

Jari Korkki aloittaa presidentti Niinistön tenttauksen kello 10.05.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä jää eläkkeelle.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on jäämässä eläkkeelle ja jättää isot saappaat täytettäväksi.

Ylen toimittaja Merja Niilola kävi haastattelemassa Kalsketta eläköitymisen kynnyksellä. Laajassa henkilökuvassa Kalske kommentoi muun muassa ex-poliisipäällikkö Jari Aarnion tapausta. Jutussa selviää myös, että Kalske osaa myös iskeä hyvän tarinaan hyvään paikkaan.

Trump ja Clinton ovat tasoissa.

Yhdysvalloissa demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump ovat tuoreimpien kannatusmittausten mukaan tasoissa presidenttikisassa. Clinton johti pitkään mielipidemittauksissa, mutta nyt Trump on kirinyt eron kiinni.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi on Clintonin lisäksi tarjolla vielä Bernie Sanders, joka on vannonut kamppailevansa loppuun asti ehdokkuudesta. Republikaanien muut ehdokkaat ovat sen sijaan jo pudottautuneet kisasta.

Aamupäivällä julkaistavasta jutusta selviää myös, ketkä ovat yhdysvaltalaisten mielestä epäsuosituimmat henkilöt uudeksi presidentiksi.

Italialaiset kertovat pitkän iän salaisuuden.

Etelä-Italiassa sijaitsee kylä nimeltä Acciaroli, joka on herättänyt kansainvälisen tutkimusryhmän huomion. Kylässä asuu nimittäin poikkeuksellisen moni asukas yli 100-vuotiaaksi. Tutkimusryhmällä on jo teoria valmiina, ja sen Ylen toimittaja Petri Burtsov kertoo jutussaan.

Burtsov kävi juttumatkalla Acciarolissa ja kysyi myös kyläläisiltä neuvoja pitkään ikään. Yksi niistä oli, että viiniä ei pidä unohtaa.

Viikonlopuksi luvassa poutaista säätä.

Tänään maan etelä- ja keskiosassa on puolipilvistä ja kuurosateita voi tulla paikoin. Pohjoisessa on puolestaan poutaista ja laajalti selkeää.

Päivän ylin lämpötila on etelässä ja maan keskiosassa 17–22 astetta ja pohjoisessa 18:n ja 23:n asteen välillä.