1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat määräsi erikoisjoukkonsa poistamaan kurdijärjestön tunnukset asepuvuistaan

Turkki raivostui, koska Yhdysvaltojen erikoisjoukot käyttivät kurdien aseellisen YPG-järjestön tunnuksia Syyriassa.

Ulkomaat
Kurdien YPG-ryhmittymän taistelijat näyttävät voitonmerkkiä saatuaan äärijärjestö Isisiltä hallintaansa strategisesti merkittävän Tel Abyadin kaupungin 23. kesäkuuta 2015. Sisällissota on kasvattanut osaltaan kurdien pyrkimystä itsehallintoon.
Kurdien YPG-ryhmittymän taistelijat näyttävät voitonmerkkiä saatuaan äärijärjestö Isisiltä hallintaansa strategisesti merkittävän Tel Abyadin kaupungin 23. kesäkuuta 2015. Syyrian sisällissota on kasvattanut osaltaan kurdien pyrkimystä itsehallintoon.Sedat Suna / EPA

Syyriassa olevat Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat on määrätty poistamaan kurdien aseellisen YPG-järjestön tunnukset asepuvuistaan, kertoo Yhdysvaltain asevoimien tiedottaja.

Turkki ilmoitti aiemmin, että se ei voi hyväksyä liittolaisensa käyttävän YPG:n tunnuksia. Turkin mielestä YPG on osa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat luokitelleet terroristijärjestöksi.

– YPG:n tunnusten käyttämiseen ei ollut lupaa. Se oli epäsopivaa ja korjaaviin toimiin on ryhdytty, sanoi Yhdysvaltain asevoimien tiedottaja eversti Steve Warren.

Yhdysvallat on lähettänyt yli 200 erikoisjoukkojen sotilasta Syyrian pohjoisosaan. He toimivat Syyrian demokraattiset joukot -nimisen liittouman eli SDF:n neuvonantajina. Suurin osa SDF:n joukoista koostuu YPG:n taistelijoista.

SDF on aloittanut terroristijärjestö Isisin vastaisen hyökkäyksen Raqqan lähettyvillä. Raqqa on Isisin niin sanottu pääkaupunki.

Uutistoimisto AFP julkaisi torstaina valokuvia yhdysvaltalaisista erikoisjoukkojen sotilaista, jotka ovat mukana hyökkäyksessä. Kuvissa näkyi, että amerikkalaisilla oli asepuvuissaan myös YPG:n tunnukset.

Yhdysvaltojen erikoisjoukot käyttävät toisinaan kumppanijoukkojensa tunnuksia. Warrenin mukaan tässä tapauksessa se oli sopimatonta asian poliittisen arkaluontoisuuden vuoksi.

Yhdysvallat ei pidä YPG:tä terroristijärjestönä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi