Taistelut Fallujan takaisin valtaamiseksi kiihtyvät – kymmeniä Isis-taistelijoita kuollut

Kaikkiaan 70 Isis-taistelijaa on saanut surmansa taisteluissa Fallujan kaupungin hallinnasta. Kuolleiden joukossa on korkea-arvoinen Isis-komentaja. Taistelujen kiihtyessä kaupungin siviiliväestö kohtaa nälänhätää, teloituksia ja kidutuksia.

Ulkomaat
Isis-terroristiryhmän vastaiseen taisteluun valmistautuvia irakilaissotilaita valokuvattuna Amriyat al-Fallujahin tukikohdassa 8. toukokuuta.
Isis-terroristiryhmän vastaiseen taisteluun valmistautuvia irakilaissotilaita valokuvattuna Amriyat al-Fallujahin tukikohdassa 8. toukokuuta.Ahmad Al-Rubaye / AFP / Lehtikuva

Irakin joukkojen sekä Yhdysvaltain johtaman liittouman tekemissä iskuissa Isis-järjestön hallussa olevaan Fallujan kaupunkiin on saanut surmansa 70 islamistitaistelijaa.

Kuolleiden joukossa on Fallujan Isis-komentaja Maher al-Bilawi, joka sai surmansa kaksi päivää sitten, kertoo Yhdysvaltain armeijan operaatiotiedottaja, eversti Steve Warren uutistoimisto Reutersille.

Koalitio on tehnyt viimeisen neljän päivän aikana kaikkiaan 20 iskua Isisin asevarastoihin ja muihin strategisesti tärkeisiin kohteisiin Fallujassa.

Warren kuitenkin varoittaa, ettei toistaiseksi ole tietoa siitä, kuinka kauan taistelut Fallujan takaisin valtaamiseksi kestävät.

Irakin joukot, apunaan Yhdysvaltain johtaman liiittouma, aloittivat Fallujan kaupungin vapauttamisen Isisiltä viime maanantaina.

Uutistoimisto AP kertoo, että Irakin joukot työntyivät perjantaina Fallujaa kohti kaupungin eteläpuolelta. Yhdysvaltain armeija arvioi, että Fallujassa on tällä hetkellä 500-700 Isisin taistelijaa.

Irakin pääkaupungin Bagdadin länsipuolella sijaitseva Falluja on ollut terroristijärjestö Isisin hallinnassa tammikuusta 2014.

Siviilien tilanne huolestuttava

Taistelujen keskelle Fallujassa arvioidaan jääneen noin 50 000 siviiliä.

Siviilikohteisiin on pudotettu viime päivinä lentolehtisiä, joissa asukkaita kehotetaan levittämään valkoisia lakanoita katoille ja välttämään liikkumista Isis-taistelijoiden suosimilla alueilla.

YK kertoo saaneensa huolestuttavia tietoja siviilien tilanteesta kaupungissa.

– Olemme saaneet dramaattisia raportteja miesten ja poikien teloituksien lisääntymisestä. Ihmisiä teloitetaan, koska he kieltäytyvät taistelemasta Isisin riveissä, sanoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedottaja Melissa Fleming BBC (siirryt toiseen palveluun):lle.

Flemingin mukaan YK on saanut tietoja myös tapauksista, joissa useita pakoon yrittäneitä ihmisiä on teloitettu tai ruoskittu.

– Eräältä mieheltä irrotettiin jalka, Fleming sanoo.

Ne, jotka ovat onnnistuneet pakenemaan Fallujasta, ovat kertoneet myös joidenkin ihmisten kuolleen nälkään.

– Ruokaa on ollut vaikea löytää. Vanhaksi mennyt riisi ja kuivatut taatelit ovat olleet monen ainoana ruokavaliona. Ihmiset ovat joutuneet ottamaan juomavetensä epähygienisistä paikoista, kuten esimerkiksi kastelukanavista.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan yli 800 perhettä pääsi perjantain aikana turvaan Fallujasta. Irakin joukkojen avustuksella siviilejä kuljettettin pois kaupungista minibusseilla. Jokaisen oli lähdettävä kiireellä, ilman matkatavaroita.

Lähteet: Reuters, AFP