1. yle.fi
  2. Uutiset

Voiko avaruudessa ottaa oluen? Sisunautti vastasi suomalaisille ISS-avaruusasemalta

Astronautti ei pääse eroon imuroinnista avaruudessakaan. Timothy Kopra vieraili perjantai-iltana puolen tunnin ajan tiedekeskus Heurekassa ja vastaili suomalaisten kysymyksiin.

tiede
Yhdysvaltalainen Timothy Kopra ja toinen avaruuskävelyyn osallistunut astronautti, britti Timothy Peake.
Yhdysvaltalainen Timothy Kopra ja toinen avaruuskävelyyn osallistunut astronautti, britti Timothy Peake 15. tammikuuta.NASA

Tiedekeskus Heurekaan Vantaalle saapui perjantai-iltana noin 300 ihmistä seuraamaan suoraa lähetystä kansainväliseltä avaruusasemalta. Suomalaistaustainen astronautti, komentaja Timothy Kopra ehdotti muutama viikko sitten Heurekalle puolen tunnin suoraa yhteyttä, ja se toteutettiin onnistuneesti avaruushallinto Nasan avustuksella.

Heurekasta kerrotaan, että suomalaiset lähettivät etukäteen Kopralle yli sata kysymystä, joista ennätettiin kysyä 18. Kysymyksiä oli laidasta laitaan niin teknisistä kuin henkilökohtaisistakin asioista.

– Paljon kysyttiin esimerkiksi sitä, että pelottaako avaruudessa. Myös ihan henkilökohtaisia tuntemuksia haluttiin kuulla, kuten miten avaruudessa oleminen on vaikuttanut Kopran omaan suhtautumiseen maailmasta, kertoo Heurekan toiminnanjohtaja Tapio Koivu.

Astronautti Kopra kertoi, että häntä varmaan pitäisi pelottaa enemmän. Hän kuitenkin totesi jännittävänsä paljon, mutta hyvän koulutuksen takia rutiinit vievät avaruudessa astronautin mennessään eikä pelkotiloja tule.

– Itse kysyin häneltä, mitä ruokaa hän eniten avaruudessa kaipaa ja voiko siellä ottaa perjantai-iltana lasillisen olutta. Olutta ei löydy, eikä tuoreita vihanneksia tai hedelmiä, Koivu kertoo.

Kysymyksissä tiedusteltiin myös Kopran vapaa-ajan mahdollisuuksia avaruusasemalla. Ja niitähän oli, tosin kaikki askareet eivät välttämättä kuulosta kovin eksoottisilta.

– Lauantaina nukun pitkään, ja sitten hommiini kuuluu imuroiminen, joka täälläkin on hyvin tärkeää. Sitten olen ajatellut valokuvata, ja tietysti soittaa kotiin, kuvaili Kopra työn ulkopuolista elämäänsä Maata kiertävällä radalla.

Suomalaiset olivat myös hyvin kiinnostuneita avaruusaseman ahtaudesta, sillä samojen ihmisten kanssa ilmeisen pienessä tilassa eläminen saattaisi tavalliselle tallaajalle aiheuttaa lievää klaustrofobiaa.

– Itse asiassa kansainvälinen avaruusasema tuntuu yllättävän suurelta, koska painottomuudessa voi käyttää jokaista pintaa lattiana ja kellua toisten ohitse vaikka yläpuolelta, Kopra vakuutti.

Astronautti kuvaili myös kokemuksiaan kauneimmista maisemista, joita avaruusasema on tarjonnut.

– Kun avaruusasema meni revontulten lävitse, kylvimme vihreässä valossa, hän kertoo.

Kopran mukaan myös myrskyt ja salamat ovat upeita ylhäältä katsottuina, kuten myös öisten kaupunkien valot. Hän julkaisee innokkaasti ja säännöllisesti ainutlaatuisia kaupunki- tai maisemakuvia Twitter-tilillään.

Kotimatka edessä

Joulukuun puolivälissä kansainväliselle avaruusasemalle saapunut Timothy Kopra palaa Maahan näillä näkymin kesäkuun 5. päivä. Kopra ja Euroopan avaruusjärjestön brittiläinen astronautti Timothy Peake sekä venäläinen kosmonautti Juri Malentšenko ovat tuolloin viettäneet avaruudessa 174 päivää.

Kolmikko tutkii muun muassa sitä, millaisia riskejä myrkyllinen avaruuspöly aiheuttaa miehistölle tulevaisuuden Mars-lennoilla.

Timothy Kopra vieraili Suomessa vuonna 2010, ja piipahti myös Heurekassa. Ennen hyvän yön toivotusta Kopra sanoi toivovansa pääsevän tapaamaan suomalaisia avaruudesta kiinnostuneita ihmisiä, kun hän on palannut Maahan.

– Tietysti haluamme tarttua näihin sanoihin hanakasti. Toivomme, että hän pääsisi paikalle, sanoo Heurekan toiminnanjohtaja Tapio Koivu.

Katso Nasan tallenne Timothy Kopran Heureka-illasta (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi