Argentiinan viimeinen diktaattori sai taas uuden vankeustuomion

Argentiinan sotilasjuntan viimeinen johtaja, kenraali Reynaldo Bignone on istunut jo vuosia vankilassa lukuisista ihmisoikeusrikoksista.

Ulkomaat
Reynaldo Bignone
Argentiinan viimeinen diktaattori Reynaldo Bignone oikeudenkäynissä v. 2009. EPA/CEZARO DE LUCA

Argentiinan viimeinen diktaattori Reynaldo Bignone on tuomittu jälleen pitkään vankeusrangaistukseen ihmisoikeusrikoksista.

88-vuotias entinen presidentti sekä 14 korkea-arvoista sotilasvirkamiestä ovat saaneet vankeustuomiot Operaatio Condoriin liittyvistä ihmisoikeusrikoksista.

Argentiinalainen oikeusistuin tuomitsi Bignonen 20 vuoden vankeusrangaistukseen kuulumisesta Operaatio Condoriin, sieppauksiin ja yli sadan ihmisen katoamiseen.

Reynaldo Bignone johti Argentiinaa vuosina 1982-83. Hän istuu jo valmiiksi vankilassa aiemmin saamistaan ihmisoikeusrikostuomioista. Bignone on saanut elinkautisen vankeustuomion muun muassa raskaana olleiden naisten surmista ja vauvojen sieppauksista. Hän on myös todettu syylliseksi 32 tehdastyöläisen sieppaamiseen ja kiduttamiseen niin kutsutun likaisen sodan aikana.

Operaatio Condor oli 1970-luvulla käynnistetty salaliitto, jossa Etelä-Amerikan sotilasdiktatuurit jahtasivat ja surmasivat toisinajattelijoita muun muassa kommunismin pelossa. Poliittisen ja sotilaallisen ohjelman käynnistäjinä olivat Chile, Argentiina, Uruguay, Paraguay, Bolivia ja Brasilia.

Ihmisoikeusjärjestöjen laskelmien mukaan noin 30 000 ihmistä kuoli tai katosi Argentiinan julman diktatuurin aikana.

Lähteet: AP