1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Joukko asiantuntijoita vaatii Rion kisojen lykkäämistä zikaviruksen takia

Lääkäri- ja tutkijaryhmä pelkää, että Rio de Janeiron kesäolympialaisten kisavieraat levittävät zikavirusta kotimaihinsa. WHO ja Yhdysvaltain tartuntatautien torjuntavirasto eivät pidä lykkäämistä tarpeellisena.

urheilu
Keltaisiin suoja-asuihin ja kaasunaamareihin pukeutuneet ihmiset levittävät hyönteismyrkkyä selässä kannettavista säiliöistä. Paikka on Sambódromo, jossa pidetään paraateja sambakarnevaalien aikaan.
Työntekijät torjuvat zikavirusta levittävää hyttystä Rio de Janeirossa helmikuussa.Marecelo Sayao / EPA

Yli 150 asiantuntijaa vaatii julkisessa kirjeessä (siirryt toiseen palveluun) Rio de Janeiron olympialaisten lykkäämistä tai siirtämistä zikaviruksen aiheuttaman uhan takia. Maailman terveysjärjestö WHO ja Yhdysvaltain tartuntatautien torjuntavirasto CDC eivät pidä lykkäämistä tarpeellisena.

Zikaviruksen on todettu aiheuttavan vakavia sikiövaurioita, ja se on kytketty pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan. WHO on kehottanut raskaana olevia naisia välttämästä matkustamista alueille, joissa zikavirusta esiintyy.

Maailman terveysjärjestön pääjohtajalle Margaret Chanille osoitetun kirjeen allekirjoittaneet asiantuntijat katsovat, että 500 000 turistia altistetaan turhaan sairastumisriskille ja nämä voivat kuljettaa viruksen mukanaan kotimaihinsa, joissa se voi yleistyä.

Moskiitto.
Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä.Esteban Biba / EPA

– Jos niin kävisi köyhille maille, joihin virus ei ole vielä levinnyt (esimerkiksi suurin osa Etelä-Aasiaa ja Afrikkaa), seurauksena olisi suurta kärsimystä, kirjeessä sanotaan.

Kirjeen on allekirjoittanut yli 150 tiedemiestä, tohtoria ja lääketieteen etiikan asiantuntijaa muun muassa Oxfordin, Harvardin ja Yalen yliopistoista.

Nämä kirjoittavat, että hyttysten hävittämisohjelmasta huolimatta tartunnat ovat pikemminkin lisääntyneet ja Rion terveydenhuoltojärjestelmä on liian heikossa tilassa viime hetken ponnistukseen zikavirusta vastaan.

Asiantuntijajoukko vaatii WHO:ta kokoamaan riippumaton asiantuntijaryhmä neuvomaan järjestöä ja Kansainvälistä olympiakomiteaa. Kirjeessä kyseenalaistetaan WHO:n oma riippumattomuus, koska järjestö on olympiakomitean virallinen kumppani.

Torstaina torjuntavirasto CDC:n johtaja Tom Frieden sanoi, ettei ole kansanterveydellistä syytä lykätä kisoja.

– Riski ei ole erityisen suuri muille kuin raskaana oleville naisille, Frieden sanoi.

Monet tartuntatautien asiantuntijat katsovat, että zikaviruksen riski elokuun olympiakisoihin osallistuville on matala. Virusta kantava hyttynen ei ole erityisen aktiivinen elo–syyskuussa, kun kisat pidetään.

Urheilijat ja kisayleisö viettävät aikaansa myös paikoissa, joista on puhdistettu hyttysten lisääntymispaikat.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi