1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trumpin vaalitilaisuudessa tähän asti rajuin mellakka, kymmeniä pidätettiin – video

Poliisi pidätti 35 ihmistä mellakoinnin takia. Mielenosoitus oli yksi suurimmista, joita on tähän mennessä järjestetty Donald Trumpia vastaan.

Ulkomaat
Poliiseja ja mielenosoittajia tungoksessa.
Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa San Diegossa nähtiin tähän asti suurin liikemiehen vastainen mielenosoitus.

Kaliforniassa tuhannet amerikkalaiset ovat osoittaneet mieltään republikaanien presidenttiehdokkuuden varmistaneen Donald Trumpin vaalitilaisuudessa.

Trump puhui perjantaina San Diegossa kannattajilleen paikallisessa kongressikeskuksessa, mutta rakennuksen ulkopuolella osoitettiin mieltä sekä hänen puolestaan että häntä vastaan.

Vastamielenosoitus oli yksi suurimmista, joita on tähän mennessä järjestetty Trumpin torjumiseksi. Miljardöörin kampanjatilaisuudet ovat keränneet prostestoijia myös aiemmin, mutta eivät näin suuressa mittakaavassa.

Poliisi pidätti 35 ihmistä mellakoinnin takia. Osa mielenosoittajista yritti rikkoa poliisin esteitä tai kiivetä niiden yli ja heitteli poliisia kivillä ja vesipulloilla.

Mielenosoittajia ja mellakkapoliiseja.
Mielenosoittajia ja poliiseja kongressikeskuksen ulkopuolella.Eugene Garcia / EPA

Yhdysvaltain ja Meksikon lippuja heiluttaneet mielenosoittajat lauloivat ja kantoi kylttejä, joissa kritisoitiin Trumpin laittomasta siirtolaisuudesta antamia lausuntoja.

San Diego sijaitsee Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla. Kolmannes sen asukkaista on latinoja. Ihmisten kanssakäyminen yli rajan on tiivistä, ja monet asuvat tai käyvät töissä naapurimaassa.

Trump: "Kaliforniassa ei ole kuivuutta"

Aiemmin Fresnossa järjestetyssä kampanjatilaisuudessa Donald Trump lupasi ratkaista Kaliforniaa koettelevan vesikriisin. Maanviljelijöitä tavannut Trump julisti, ettei osavaltio kärsi kuivuudesta, vaikka viime vuosi oli kuivin nelivuotisjakso Kalifornian historiassa ennätysvähäisten sateiden vuoksi.

Trump syytti osavaltion viranomaisia kasteluveden kieltämisestä Central Valleyn alueen maanviljelijöiltä. Kalifornia on Yhdysvaltain suurin maataloustuottaja.

– Sen sijaan he ovat antaneet sen virrata mereen jonkin pienen kalan suojelemiseksi. Aiomme ratkaista tämän täysin järjettömän vesiongelman. Veden johtaminen mereen tässä tilanteessa on täysin naurettavaa, Trump painotti.

Maanviljelijät haluaisivat, että Sacramentojoen mereen virtaavaa vettä ohjattaisiin nykyistä enemmän heidän tarpeisiinsa. Viljelijät ovat protestoineet liittovaltion ympäristönsuojelunlakeja, jotka suojelevat paikallisia uhanalaisia kaloja. Heistä kalojen suojelu vaarantaa heidän satonsa.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi todennäköisesti nouseva liikemies on kampanjoinut viime päivät Kaliforniassa, koska osavaltiossa järjestetään puolueen esivaalit 7. kesäkuuta. Käytännössä Trumpilla on takanaan jo tarpeeksi puoluekokousedustajia ehdokkuuden varmistamiseksi.

Demokraattien presidenttikisan altavastaaja Bernie Sanders sanoi olevansa pettynyt Trumpin väittelystä kieltäytymiseen. Sanders ehdotti aiemmin, että herrat kohtaisivat ennen esivaalia. Trump ilmoitti, ettei moinen kiinnosta häntä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters