Sisunautti Kopra kertoo videolla: Imuroin vapaa-ajallani, kaipaan avaruudessa salaattia

Yhdysvaltalaisastronautti hauskutti Heurekan yleisöä puristamalla vettä pussista avaruusaseman painottomassa tilassa ja juomalla muodostuvan vesipallon.

Uutisvideot: Sisunautti Kopra videolla: imuroin vapaa-ajallani, kaipaan salaattia
Uutisvideot: Sisunautti Kopra videolla: imuroin vapaa-ajallani, kaipaan salaattia

Suomalaisia kiinnosti kovasti Nasan astronautin Timothy Kopran elämä kansainvälisellä avaruusasemalla.

Kansalaiset lähettivät tiedekeskus Heurekan kautta Kopralle kaikkiaan sata kysymystä, joista hän vastasi kahdeksaantoista. Ihmiset kysyivät "sisunautilta" avaruusaseman ahtaudesta, tekeekö miehistö toisilleen piloja ja pelkääkö hän koskaan avaruudessa.

Suomalaiset halusivat tietää myös, pääsekö Kopra koskaan rentoutumaan perjantaioluen ääressä? Olutta ei valitettavasti löydy, eikä tuoreita vihanneksia tai hedelmiä, hän vastasi.

Kopra sanoikin kaipaavansa eniten tuoretta ruokaa. Maahan palaamisen jälkeen ensimmäisenä hänen ruokalistallaan tulee olemaan salaattia ja kasviksia. Kopra paljasti myös, että lauantai on hänen vapaapäivänsä, jolloin hän nukkuu pitkään ja imuroi aseman tiloja.

Puhelun alussa avaruusasema oli eteläisen Tyynenmeren yllä, ja keskustelun aikana se liikkui Afrikan poikki Euroopan päälle. ISS:n reitti kulkee sen verran pohjoiseen, että Kopra kertoi joskus näkevänsä sieltä Helsinkiin asti.

Kansainvälisen avaruusaseman komentajana tällä hetkellä toimiva Kopra palaa maahan puolen vuoden avaruuskomennukseltaan kesäkuussa.

Kopra on sukujuuriltaan suomalainen. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910. Kopraa ja hänen avaruudesta lähettämiään upeita kuvia voi seurata Twitterissä tunnuksella @astro_tim (siirryt toiseen palveluun).